Er familien med på, at du bliver iværksætter i en sen alder? 4:4

Det er selvfølgelig vigtigt, at din familie bakker op om, at du bliver iværksætter og går selvstændig. Alt andet er næsten dødsdømt på forhånd. Derfor er det værd at undersøge, hvordan tingene kommer til at påvirke familien, og hvor dybt forståelsen for det, der kommer til at ske, stikker.

Dette er del af en serie blogindlæg, der handler om overvejelserne ved at starte egen virksomhed.
Læs det første indlæg her , det andet her og  det tredje her.
I dette blogindlæg behandles:
Hvordan stiller familien sig til din ide?
Hvor meget rådgivning skal du søge?
Brug dit netværk
For erfaren til rådgivning
Skal du i stedet overtage en eksisterende virksomhed?


Hvordan stiller familien sig til din ide?

Det kan være lidt svært at overskue, fordi du heller ikke selv nødvendigvis er klar over, hvordan din selvstændighed kommer til at påvirke jeres tilværelse. Muligvis accepterer din ægtefælle, at ’sådan er du’, nu har du sat dig det i hovedet at ville starte for dig selv, og så kan det åbenbart ikke være anderledes, men måske havde partneren netop glædet sig til at få nogle roligere år, hvor I fik mere tid til hinanden. Det kan være en slem skuffelse at føle sig tilsidesat af en ’fiks ide’ om at ville starte for sig selv.

Det kan også føles som et overgreb mod en langtidsplanlægning, hvor I måske allerede nogle år tidligere har aftalt at rejse, når I fik chancen for det. Du har så fået lyst til, at noget helt andet skal ske, og det kuldkaster de planer, I ellers var enige om. En opbakning til en anden kurs er nødvendig, og derfor er det vigtigt at få talt forudsætningerne igennem tidligt, så godt det kan lade sig gøre. Mange, der arbejder hjemmefra, oplever i særdeleshed, at rollerne bliver ændret; det gælder mand som kvinde. Forventningerne bliver umærkeligt anderledes, for når man alligevel går derhjemme, kan man lige så godt gøre en masse praktiske ting.

Nogle er blevet skilt, har fået kuld nummer to eller har fået efternølere – børn, man havde tænkt at give mere opmærksomhed, end man måske nåede med første kuld. Såvel en (yngre) ægtefælle som små børn kan have forventninger til den modne om en vis tilstedeværelse.

Andre igen oplever, at de skuffer de voksne børn, der havde regnet med eller håbet på, at forældrene nu ville have mere tid til at se både dem og børnebørn. Det kan for selv voksne børn være uhyre vanskeligt at forstå, at far og mor (og bedstefar og bedstemor) stadig arbejder, især hvis der ikke er ’fortilfælde’ i familien, men måske en tradition for en rolig pensionisttilværelse.  Mange voksne børn forventer ligefrem, at bedsteforældre stiller op til børnebørnspasning, selv om tendensen er, at bedsteforældrene prioriterer deres eget liv.

 

Mine store børn synes ikke, at jeg er bedstefar nok – jeg kan ikke sige, om det er, fordi jeg har startet projektet, eller om det er, fordi jeg selv har fået kuld nummer to. Om det er en pris, jeg er ked af at betale, ved jeg ikke. Jeg er måske ked af at være uvenner med mine store børn. Når jeg spørger min ene datter, om hun da ikke bare kan være glad for, at jeg er glad, er svaret nej. Det er ikke tilfredsstillende for hende, for det var ikke det, hun havde brug for. Hun synes ikke, at hendes børn har nogen morfar. Det er lidt hårdt. Men kritikken er da givet rigtig – hvis du gør det her, taber du noget andet.
Citat fra en af de medvirkende i bogen

 

Min mand har altid bakket mig op i, at jeg skulle prøve at leve af keramikken, og man kan ikke gøre det, jeg har gjort, uden at have ægtefællens accept. Men min mand betaler måske en pris for, at jeg får lov at lave det, jeg laver. Min opgave er så at tilrettelægge dagene, så han føler, at der også er noget til ham.
Citat fra en af de medvirkende i bogen

 

Hvor meget rådgivning skal du søge?

Der findes et hav af gratis rådgivningstilbud til iværksættere, men det er ikke den modne nystartede, man finder flest af på disse kurser. Kendetegnende for de modne iværksættere er, at

de i meget høj grad synes, de skulle-kunne-burde klare det hele med den erfaring på arbejds-markedet, de allerede har.

For nogle er det også fuldstændig korrekt. De kan ikke lære meget, fordi de i høj grad har været vant til at drive virksomhed, blot som ansat. Men det skader aldrig at undersøge, om der er dele af rådgivningen, som kunne være relevant. Selv om man har erfaring med drift af virksomhed, er det ikke det samme, som at man er trænet i en god elevatortale eller ved, hvordan man skal prissætte sin ydelse.

 

For erfaren til rådgivning?

At de modne holder sig fra kurser, kan skyldes flere ting. Nogle er for stolte eller ærekære til at dukke op og er regulært bange for at få anfægtet deres (selvoplevede?) autoritet eller måske at få rokket ved deres egen selvtillid: De ønsker ikke at udstille en eventuel uvidenhed og kan ikke udholde at være sammen med uerfarne, ofte yngre mennesker, der en gang imellem stiller – i deres øjne – tåbelige spørgsmål.

Nogle har oplevet iværksætterrådgivningen som temmelig omstændelig og mere rettet mod folk, der ikke nødvendigvis har været længe på arbejdsmarkedet. Elementære oplysninger kan der ganske rigtigt bruges megen (spild)tid på, og holdene, der sammensættes, skelner sjældent til alder eller udgangspunkt. Også derfor finder nogle modne nystartere i bedste fald de grundlæggende rådgivningstilbud irrelevante, i værste fald utilstrækkelige, ja måske ligefrem inkompetente i forhold til de planer, den modne kommer med.

Desuden er langt fra alle rådgivere gearet til at håndtere højt specialiserede, selvbevidste og erfarne nystartede, der nogle gange snarere har brug for individuel rådgivning end et kursus. Den individuelle rådgivning kan man så opsøge, hvis man ikke synes, man kan lære noget på grundkurserne.

Men også den modne kan stille dumme spørgsmål og være nøjagtig lige så utrænet som virksomhedsleder som den ganske unge. Erfaringen følger ikke nødvendigvis alderen. Det kan ligefrem være dejligt at være på kursus, hvor man ikke behøver at forstille sig, men kan tillade sig at være lige så uvidende som andre. Der er ikke nødvendigvis en position af forsvare.

Desuden er det vigtigt at holde sig for øje, at kontakten til en anden generation og til nogen, der arbejder med noget helt andet end du selv, snildt kan opveje det tidsspilde, du måske indimellem synes, et iværksætterkursus er. Måske er det her, du finder en sprudlende sparringspartner, måske er det her, du finder den person, det om nogle år kunne være interessant at sælge din virksomhed til eller indgå partnerskab med, eller måske får du et nyt syn på din grundide, som ingen af dine gamle garvede rotter, kolleger eller venner kunne give.

Jeg bliver her nødt til at sige, at jeg som privat rådgiver af iværksættere, herunder også af modne specialister, overraskende mange gange har oplevet et rystende ukendskab til de mest elementære mekanismer på arbejdsmarkedet og i virksomheder og en afvisning af behov for vejledning. »Det behøver jeg da ikke.« Jeg har oplevet enkelte, der simpelthen har nægtet at undersøge grundlæggende forhold, alene fordi de mente, de kunne klare sig på deres – ofte forældede – paratviden, og som derefter har brændt nallerne gevaldigt. De går gladeligt i klassiske fælder, fordi de simpelthen har følt sig for garvede til at lave en simpel research, og det er ærlig talt dumt. Man siger, at man ikke kan lære en gammel hund nye tricks, men der er altså nogle gamle hunde, der forsøger, og i mine øjne er det dem, der kommer længst.

Brug dit eget netværk

Rigtig mange modne går hellere til deres eget netværk. Dels er der masser, som selv har prøvet tingene, at spørge til råds, dels viser det sig tit, at mange af dem selv er ved at trappe ned på arbejdsmarkedet, har god tid og masser af både lyst, energi og råd til at hjælpe. At du har prøvet at være freelancer eller selvstændig før, er ingen garanti for, at du kan gøre det godt denne gang. Nogle har arbejdet selvstændigt som ganske unge, inden de blev fastansatte, og tænker nu: »Jeg gør det bare igen.« Men meget kan have ændret sig siden sidst, ligesom man kan have idylliseret sine tidligere oplevelser med selvstændigheden.

Andre er vitterlig bedre rustet til selvstændigheden denne gang og kender faldgruberne såvel som lyksalighederne, ja, de glæder sig ligefrem til at prøve anden eller tredje gang som et godt punktum for et langt arbejdsliv.

Nogle af emnerne behøver jeg ikke at gå til – jeg ville selv kunne undervise i, hvordan du logistisk driver din virksomhed. Men jeg er ikke bange for at lære nyt, og netop afsætningssiden er min svageste side, så den kan jeg ikke lære nok om.
Citat fra en af de medvirkende i bogen

 

Skal du i stedet overtage en eksisterende virksomhed?

Behøver du at gå over åen efter vand? I hele dette blogindlæg har jeg forudsat, at du vil starte din egen virksomhed, men muligheden for at overtage en allerede eksisterende virksomhed er bestemt ikke irrelevant for den modne.

For det første findes der masser af virksomheder, hvis ejer er kørt træt i opstarten, og som netop savner erfaring og ekspertise til at drive virksomheden videre og udvikle den. Det er måske netop det, der er din specialkompetence.

For det andet kan du jo selv netop slippe for alle de indledende øvelser og anse dem for så trælse, at du ville ønske, nogen havde gjort dem, så du blot kunne arbejde. Et perfekt match.

For det tredje behøver en overtagelse af en andens virksomhed ikke at resultere i, at du blot kommer til at forsætte et hidtidigt lønmodtagerarbejde med stort ansvar, mange medarbejdere osv. Rigtig mange mikroselvstændige har banket en lille rådgivningsvirksomhed op, men vil af forskellige årsager gerne af med den. Tanken med virksomheden er ikke, at den skal kåres som såkaldt ’vækst-gazelle’ næste år, men alene videreføres. Kundekredsen er der, goodwill’en er der, brandet og kendskabet til virksomheden er der. Det er nemt at slå til og bygge videre på det, der allerede er skabt. Det svære ligger i at prissætte en sådan overtagelse samt at sørge for, at der er overensstemmelse mellem det, den tidligere ejer kunne levere, og det, du kan præstere.

For det fjerde kan du overveje at blive partner i en eksisterende virksomhed, der lider af vokseværk. Mange mikrovirksomheder oplever fremgang og vækst og mangler måske lige netop sådan en som dig. En partnerskabskontrakt eller en underleverandøraftale kan være fordelagtig for alle.

Mikrovirksomheder til salg eller overtagelse kan være svære at finde. Som regel kræver det, at man forhører sig i sit netværk og kender markedet godt. Er du stadig fastansat, kan du eventuelt se nærmere på de konsulenter, din virksomhed anvender. Måske er det her, din fremtid som  selvstændig ligger. Enkelte virksomheder ligger på virksomhedsbørser eller formidles via virksomhedsmæglere, men mange af dem har svært ved at værdisætte sig selv, fordi værdien gerne ligger i ejerens kompetencer.

 

Billedtekst: At drive egen virksomhed betyder noget for hele familien, såvel for forholdet til mand som til børn og børnebørn. Her kunne flere af dem heldigvis være med, da en bog, jeg har skrevet teksten til blev præsenteret i 2017, foto PH Bergman.

 

 

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.