Skal du arbejde alene eller sammen med andre selvstændige? 3:4

For mange med et langt arbejdsliv bag sig kan det føles frygtelig tomt at arbejde alene. Man er vant til mange mennesker, vant til både smalltalk og videnudveksling, vant til automatisk at få dækket i hvert fald dele af et socialt behov på arbejdspladsen og ikke mindst at blive bekræftet som menneske og kollega.

Som soloselvstændig skal du lære selv at være opsøgende for at få den samme kontakt. Det er nyt for mange.

Dette er del af en serie blogindlæg, der handler om overvejelserne ved at starte egen virksomhed.
Læs det  første indlæg her og det andet her.  

I dette blogindlæg behandles:
Skal du arbejde alene eller sammen med andre?

Skal du starte sammen med ægtefællen?

Skal du have en partner?


Er du klar til at være alene?

En del selvstændige får dækket kontakt- og informationsbehovet fint ved at være ude at arbejde – altså i selve produktions- eller leveringsfasen. De er måske ude at undervise, skal holde møder med kunder eller har masser af kontakt, mens de udfører deres hverv. Det kan ligefrem være en lise ikke at være sammen med andre, når man endelig kommer tilbage til sit kontor.

Men de fleste kan kun opnå en tilstrækkelig tilgang til sparring, information og ros eller ris, hvis de bliver mere opsøgende, og det kan godt falde nogen svært eller ukomfortabelt – især i begyndelsen. Samtidig finder nogle, at social omgang eller kontakt med andre, som ikke alene er opstået af forretningsmæssige årsager, enten er unødvendig luksus eller ikke-produktiv tid.

De synes, at der skal komme noget ud af enhver time lagt uden for kontoret. Det er delvis rigtigt. Man skal ikke bare mødes for at mødes, men det skal man alligevel en gang imellem. Kunsten er at finde balancen.

Det kan være væsentligt at vide, at en af de største risici ved at drive soloselvstændig virksomhed er at blive isoleret. Derfor indgår mange i et kontorfællesskab, arbejder fra et kontorhotel, eller danner egentlige partnerskaber og konkollega-netværk.

 

Jeg var meget vellidt på arbejdet på biblioteket og fik tit skulderklap, 

og disse daglige skulderklap er den ting, jeg har sværest

ved at undvære, når jeg går herhjemme. Jeg får ros på udstillingerne,

menuden skulderklap i hverdagen kan det godt være både

svært og måske også lidt ensomt.
Citat fra en af de medvirkende i bogen


Skal du starte sammen med ægtefællen?

”Skal du arbejde sammen med din kone? Hvor tør du!?”  Sådan er manges reaktion, når en mand fortæller, at han vil lave virksomhed sammen med sin hustru. At blande følelser, økonomi og ligefrem ægteskab sammen virker temmelig risikabelt på nogle. Og de kan såmænd godt have ret, men på den anden side falder det da meget naturligt for to mennesker, der på samme tid ikke længere har hjemmeboende børn, står over for nogle ændrede livsvilkår, et nyt stadie i livet, og – må man formode – kender hinanden på godt og ondt, at overveje, om den nye tilværelse også skal være et professionelt parløb.

Der er kun et vist spand af år tilbage, og måske svinger man så godt, at det både er praktisk og lystfyldt at bygge en nyt livsprojekt med sin partner. Det kan indebære store fordele, fordi man hver for sig puljer mange års erfaring ind i virksomheden, men det kan også være svært at arbejde sammen med ægtefællen, netop fordi man har så megen erfaring, rutine og position, at man har svært ved at slippe arbejdsrollen eller at få den til at harmonere med ægtefællens. Hvis den ene for eksempel har fungeret som leder på sin arbejdsplads, kan det være svært ikke at fortsætte denne rolle, selv om det ikke nødvendigvis er det bedste i en mand-kone-virksomhed. Og hvis to ledere starter fælles virksomhed, hvordan fordeles opgaverne så?

Vi er ikke nødvendigvis de samme personer på både ude- og hjemmefronten, og det bliver meget tydeligt, når man sidder over for hinanden. Irritationer kan blive meget store og komme til at fylde. Træk, vi finder charmerende hos den anden privat, kan blive irritationsmomenter i det professionelle samarbejde.

På samme måde kan begge ubevidst have forskellige mål med den selvstændige virksomhed, selv om man mener, man kører den sammen. Omvendt kan det være aldeles berigende at arbejde sammen professionelt, netop fordi man kender hinanden så godt, at man kan bygge på et meget solidt fundament og trives ved at opdage nye sider af hinanden.

Overvej og gennemdiskuter faldgruberne, før de arbejdsrelaterede konflikter fortsætter ved middagsbordet eller i ægtesengen.

 

Det var lidt besværligt lige i starten, og det kan stadigvæk drille

lidt, især med at få fordelt rollerne og finde ud af, hvor hver vores

kompetencer er stærkest, uden at det går ud over forholdet. Vi

skulle gerne slippe for såret stolthed og ægteskabeligt fnidder.

Det kan være svært at erkende, at den ene er bedre til en ting end

den anden, uden at der går skår af hinanden.
Citat fra en af de medvirkende i bogen

 

Skal du have en partner?

Nogle af de samme faldgruber findes i partnerskaber med andre, som man ikke nødvendigvis er i familie med. Rigtig mange kan se en stor fordel i at være to, når man begynder. Man finder gerne sammen med én, der har en profil, som kompletterer ens egen, eller som brænder for samme sag.  Det er i hvert fald en fordel at gå efter at danne hold med en, der ikke er ens direkte klon, og udnytte styrken i diversiteten.

At gå sammen to og to er typisk for unge iværksættere, der afslutter en uddannelse samtidig og bagefter begynder en virksomhed. Det kan være lidt sværere som moden at finde en partner, der på samme tid som en selv har lyst til at gå selvstændig. Nogle gange skal man lede blandt mennesker, der allerede er selvstændige, for at finde den rette kombination.

Hvis du vil have en partner er det derfor vigtigt at tænke nøje overfølgende:

  • Vær bevidst fra start om rollefordeling og ansvarsområder.
  • Stå ved, at I har forskellige forcer, og udnyt dem til det yderste.
  • Det behøver ikke at gå ud over fællesskabet, at I kan forskellige ting.
  • Du skal ikke nødvendigvis være bange for at tage ledelse eller for, at din partner gør.
  • Vær klar over, at I kan have forskelligt energiniveau.
  • Vær klar over, at den enkeltes livssituation kan påvirke fællesskabet.

 

Og når man har vores alder, er man godt rustet til at tage beslutninger

og stå inde for dem. Men det viste sig, at problematikken

netop bestod i, at vi skulle være lige, og at jeg ikke var lederen.

Havde vi fra starten fordelt rollerne, så jeg kunne være den, der

tog teten, tror jeg ikke, vi havde fået problemer.

Citat fra en af de medvirkende i bogen

Hvis jeg kunne gøre det om igen, ville jeg vælge at tage en med,

som allerede havde egen virksomhed eller indsigt i, hvordan en

sådan drives. Der er knapper, der skal trykkes på, som jeg ikke

var opmærksom på.  
Citat fra en af de medvirkende i bogen

 

På bogens hjemmeside www.50plusognystartet.dk har jeg lagt en skabelon, som du kan downloade og udfylde, og som tager dig igennem de indledende mere traditionelle skridt før en virksomhedsstart.

Min nærmeste partner er min mand, som jeg driver virksomhed med, men som laver noget helt andet end jeg. Vi arbejder sammen på en hel del projekter som har med musik og underholdning at gøre. Når jeg ellers samarbejder med andre, er det i netværk, uden at jeg ansætter nogen. Her er jeg for eksempel på Bogforum med journalist og forfatter Lise Ravnkilde, hvor vi holdt oplæg om crowdfunding til bøger. Link til video: https://youtu.be/QEMvjTd-_pw

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.