Ledere bruger info fra sociale medier til at skade med

Selv om det ikke er god tone at tale om det, bruger voksne også de sociale medier til at genere hinanden. Nærmst rutinemæssigt bruger voksne indhold fra facebook, Twitter, YouTube og andre sociale medier til at intimidere og chikanere kolleger eller underordnede på arbejdspladsen.

I en global undersøgelse, som USA today citerer, var 82 procent af de ca 4000 adspurgte enige i, at dét at skrive ærekrænkende eller chikanerende bemærkninger om en kollega på facebook eller en af de andre sociale platforme, kunne sammenlignes med, hvad vi ellers mest kender som cyberchikane mellem børn.
Og, hvad i mine øjne er mere interessant: Ni procent beskrev episoder, hvor information, som var opsnappet på sociale medier var blevet brugt af en leder imod dem efterfølgende. Lederen eller mellemlederen læser altså med, eller får på en eller anden måde opsnappet oplysninger, der er spredt gennem de sociale medier.
Én ud af 10 i AVGs undersøgelse havde oplevet, at hemmelige samtaler, der foregik online, var igangsat af kolleger på sociale medier, og 11 procent oplyste, at de havde fundet intimiderende videoer eller billeder på social medier.

Cyberchikane finder selvfølgelig sted mellem voksne. Den finder sted mellem kolleger og mellem medarbejdere og ledere. Så det er vigtigt, at vi ikke hele tiden definerer cyberchikane som noget, der foregår overfor og mellem børn og unge.

Det foregår i høj grad også i voksenverdnen, og det er vigtigt, at enhver virksomhed tænker over, hvordan denne chikane kan stoppes. Det handler jo ikke om at forbyde brugen af de sociale medier, men nok så meget om at tage diskussionen om, hvilken form for brug, den enkelte arbejdsplads vil finde etisk forsvarlig, tage diskussionen i medarbejderkredsen og derefter indrette sin politik for brug af de sociale medier efter dette kodex.

Abelone Glahn

Én kommentar til “Ledere bruger info fra sociale medier til at skade med

  • Tankevækkende. Og ret omstændeligt at man er nødt til at tænke så meget over hvem man deler hvad med.

    Det største problem er vel, når man er med i andres kompromitterende content, uden man selv vil.

    Jeg har en idé om, at problemet med cyberbullying blandt voksne ikke er så udbredt i Danmark endnu, men måske tager jeg fejl…

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.