Behold fastnettelefonerne! Også på arbejdspladserne!

Jeg elsker min fastnettelefon. lad være med at opsige dit abonnement. Det er ikke klogt. Hav altid en "landline" i huset!

Jeg elsker min fastnettelefon.
Lad være med at opsige dit abonnement. Det er ikke klogt. Hav altid en “landline” i huset!

Jeg forstår simpelthen ikke den næsegrus beundring for, at vi kan klare alting via mobiltelefonen. Jo tak, fint, og jeg er super glad for, at jeg kan 1000 ting på telefonen som computer, men en SAMTALE, den er faktisk svær at føre på en mobiltelefon!

Forsinkelsen!
Den minimale forsinkelse, der er på stemmer, saboterer gang på gang en flydende og behagelig samtale. Forsinkelsen gør, at man lige venter nogle mikrosekunder på, at den anden reagerer, og ender med at tale i munden på hinanden alligevel.
Det gør rigtig meget ved en samtale. Faktisk ødelægger den ofte nuancerne, tonefaldene, og ikke mindst de intenderede pauseringer, der nu ikke bliver til bevidste tilbageholdte åndedrag, men som bliver til mekaniske, muligvis intenderede – men sandsynligvis ikke – pauser. Private, følelseladede samtaler – såvel som forretningssamtaler  – kan blive meget ubehagelige at føre, fordi der er denne mikroforsinkelse.

Udfaldene!
Da en del samtaler tillige finder sted, mens man er på farten, kæmper man også med signaludfald. Det er slemt nok, når den ene er på mobiltelefon og den anden på fastnet, men det er rigtig irriterende, når begge er på mobilnet.
Jeg er meget overrasket over, at flere og flere arbejdspladser og offentlige instanser lader medarbejderne have arbejdsmobiltelefoner som den eneste telefon. Giv dem fastnettelefonerne tilbage! Ja tak til telefonsvarere, der står på et bord.
Forleden skulle jeg føre en samtale med en kommunalt ansat, samtalen var af alvorlig karakter, og vi kom hele tiden til at afbryde hinanden. Det blev en rigtig dårlig samtale, som i forvejen var vanskelig at tage, og som ikke forløb tilfredsstillende for nogle af parterne, alene fordi der var forsinkelse og et enkelt udfald.

Kvaliteten!
Hvor tit hører vi ikke interviews fra mobiltelefoner, der simpelthen er for dårlige i lyden, til at man overhovedet kan opfatte, hvad der bliver sagt. Når jeg bliver interviewet til radioen eller af en journalist, der skal sidde og skrive ned, hvad jeg svarer, bliver de rigtig glade for, at jeg har en fastnettelefon!  Hurrah, man kan høre, hvad damen siger! Uafbrudt, uden støj, uden udfald, uden knas eller blop.

Og  – mens jeg sidder og skriver dette – knurrer min mobiltefon hele tiden i højttaleren på min computer, signalet går ind og forstyrrer, så hold dog bøtte, telefon!

Jagten!
I dag læser jeg en glad artikel. “Farvel til alle de stationære telefoner”,  en jubelartikel, hvor et firma tilsyneladende har droppet alle fastnet telefoner til medarbejderne, og hvor de nu kan tage dem med over alt: En medarbejder fortæller: “Det betyder, at når en kunde ringer til mit kontor, så gør det ikke noget at jeg måske står ude i produktionen. Jeg har altid mobilen med og er på den måde altid ’på kontoret’. Vi er blevet mere fleksible og nemmere at få fat i. Det kan kunderne også mærke.”

Jamen, hvor er det da herligt, at man kan få fat på nogen hele tiden, alle steder. På den ene side, men på den anden side, hvorfor ikke koncentrere sig om at tale med kollegaen i produktionen og vente med at tage opkaldet fra kunden, til du kan koncentrere dig om ham?!
Og hvorfor skal samtalen finde sted midt i et produktionslokale, hvor det larmer af helved til, og hvor forbindelsen formentlig forstyrres af alt det elektriske, der er i nærheden? For ikke at tale om på toilettet – hvor man endda også har risiko for at tabe apparatet!?
Hvorfor skal du kunne fås fat i hele tiden? Der må da også være tid, hvor man ikke terroriseres af en ringende telefon!
Mange gange griber jeg mig selv i at undskylde over for folk, der har ringet forgæves til mig på min mobiltelefon, at jeg har siddet på toilettet, har lagt den i et andet lokale, hvor jeg ikke har kunnet høre den, har slået den på lydløs eller haft den i en lomme. Undskyld at du ikke kunne få fat i mig øjeblikkeligt!
Et par af vores voksne børn ringer konsekvent til os på vores fastnettelefon, for den er langt sikrere at få fat i os på, og tager vi den ikke, så ved de, at vi ikke er hjemme og formentlig i gang med noget.

Batteritiden!
Gab, mand, de mange gange, hvor jeg er ved at løbe tør for strøm. Ledninger og stik, der skal slæbes med rundt over alt for ikke at løbe tør. Min iPhone holder ½ dag med det forbrug af strøm, jeg har – jeg føler mig altid på jagt efter et stikkontakt! “Jamen, du har da bare en gammel mobiltelefon, batteritiden er meget bedre på nyere telefoner” kan jeg høre nogen sige allerede – men hvorfor skal jeg tvinges ud i at købe nye telefoner hele tiden !

Farligheden!
Her kommer en sand historie: En af vores voksne sønner besøger en af vores voksne døtre. Datteren skal imidlertid gå og efterlader sin bror i lejligheden, da han er lidt utilpas. Det viser sig, at han har sprængt blindtarm, og får så stærke smerter, at han skal på hospital. Men han er så dårlig, at han ikke kan gå nogen steder.Der er ingen fastnettelefon i huset. Sønnens er løbet tør for batteri. Et tilfældig indskydelse, en sjette sans, får søsteren til at vende tilbage til lejligheden en times tid efter, at hun er gået derfra, og får broderen på hospitalet. (happy ending)
Børn, små børn, der ikke er født med mobiltelefon i hånden, og voksne, der ikke kender alle typer mobiltelefoner, kan ikke nødvendigvis finde ud af at ringe hjælp fra en mobiltelefon, der ser anderledes ud end den man har selv. En fastnettelefon har en ringetone og så skal man trykke 112. Langt fra alle ved, at nødopkald kan lade sig gøre fra alle mobiltelefoner. Og hvad hvis forsiden på din smartphone er låst, og du ikke kender til at swipe.
En fastnettelefon kan man krybe hen til, rive i ledningen, så den falder på gulvet, og man kan ringe efter hjælp. En mobiltelefon på et køkkenbord kan man ikke få fat i fra gulvet.
En fastnettelefon kan man forklare et lille barn. En mobiltelefon – glem det.
Og, i alle katastrofefilm viser det sig, at mobiltelefonerne løber tør, mens kobbernettet får en velfortjent revival.

If it aint broken – dont fix it!
Hurra for kobberledningsnettet! Bevar Fastnettelefonerne! Tænk dig om, inden du dropper apparatet på skrivebordet. IP telefoni accepteres!

Abelone Glahn

5 kommentarer til “Behold fastnettelefonerne! Også på arbejdspladserne!

 • Klaus K Nielsen
  9 årsiden

  Jeg er helt enig. Samtaler menneske til menneske er indrettet på at vi ved præcis hvor længe vi skal holde pause for at det kan blive den andens tur. Mobiltelefonens forsinkelse ødelægger den meget fine turtagnings-mekanisme, og gør mobile samtaler meget anstrengende.
  Det samme gør sig i øvrigt gældende med teleprescense møder via IP. Det hjælper ikke meget, at man kan se hinanden, hvis lyden er forsinket i sekunder.

 • Jeg må indrømme at jeg aldrig har tænkt over, at der er lidt forsinkelse når man snakker i mobiltelefon.

  Men kan man forestille sig, at det er et problem der bliver overvundet i takt med den teknologiske udvikling og det at mobiltelefonerne og mobilnettet bliver bedre og bedre?

 • Hej Mads, ja, jeg vil sandelig håbe, du har ret. Forsinkelsen er svær at leve med, specielt når man taler med nogen, der også bevæger sig. Jeg har netop forsøgt at gennemføre en samtale fra automobil til automobil. vi kørtye begge i områder, hvor der var udfald og forsinkelser, så man blev helt stresset.

 • Klaus – Jeg har lyst til at kvittere med denne video, for den er helt fantastisk morsom og viser, hvor skævt det kan gå:
  https://www.youtube.com/watch?v=DYu_bGbZiiQ

 • Sigrid Aronsson
  6 årsiden

  God artikel. Jeg har næsten helt holdt op med at bruge mobiltelefon og vil aldrig gøre mig af med mit fastnet, som jeg ved hvor usund mobilstrålingen er som er den samme som fra en mikrobølgeovn hvad jeg kan forstå efter at jeg har lyttet til Barrie Trower som har været en ‘micro weapons expert’ i England. Der er også meget at vide om de elektroniske elmålere som jeg heller ikke vil have i min lejlighed. Se takebackyourpower.net.
  Alle sidder med sine mobil telefoner på toget og ser ingenting af hvad der sker. Jeg læser eller strikker.

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.