Regeringens iværksætterstrategi bør favne alle – uanset alder

Stolthed og styrke skinnede ud gennem glædestårerne, da den 62-årige Bettina Foltinger for et par uger siden fik et ja fra investoren Anne Stampe fra Nordic Female  Founders i TV-udsendelsen ”Løvens Hule” (23.02.2023). Iværksætteren, der søgte 400.000 kroner mod en vis procentdel af ejerskabet, ønskede en eller flere løvers investering til at udvide sin eksklusive børnetøjsforretning. Bettina Foltinger sprang ud som 57-årig iværksætter i denne, helt anden branche, end den byggebranche, hun kom fra.  Hun havde oprindeligt afsat 500.000 kroner til projektet, og de er intakte endnu. Med andre ord, forretningen går fremad. De første tre år var der dog ikke løn til hende selv. Nu ville hun gerne vokse og have sparring på markedsføring og på, hvilken vej forretningen Little Savage skal gå.

Løvernes udelte begejstring

Det interessante var imidlertid ikke børnetøjet af merinould, men løvernes fuldstændig overstrømmende begejstring for hendes baggrund og udstråling.

Investoren Jesper Buch sagde: ”Jeg er lidt imponeret over dét der – det er en spøjs kobling: En leder, som sidst i 50’erne beslutter sig for, at ”det kan jeg sgu gøre bedre”, for det tror jeg faktisk, du kan”.

Louise Herping Ellegaard præciserede: ”Jeg synes, du er innovativ, og det er et plus, at du er tidligere leder, så du er ”plug-and-play” til at lave en organisation under dig”.

Og Anne Stampe satte trumf på: ”De dér farmødre og mormødre er fantastiske at arbejde med, for de har styr på deres ting, de har masser af erfaring, og når de kommer til møderne, så er det bare duk, duk, duk, vi går bare lige igennem! De har masser af erfaring, de går bare lige igennem, der kan jeg godt lide at arbejde med.”

Dermed understregede de alle vigtigheden af at have erfaringer med sig, erfaring, som styrker både troværdigheden og sandsynligheden for overlevelse.

Gnsn. 2 millioner i omsætning

Internationale tal viser, at seniorer, der er iværksættere, har en større succesrate, (i øvrigt især kvinder) end de yngre iværksættere. I denne sammenhæng er seniorer defineret som 50 år og opefter.

Der findes ikke sådanne danske tal, men Ledernes organisation undersøgte for nogle år siden, hvordan det gik de modne selvstændige: Analysen viste, at især de yngre seniorer på 55-64 år havde godt gang i forretningen: Så man på væksten målt på omsætning, lå de 55-64-årige iværksættere ligefrem i top med en gennemsnitlig omsætning på 3,9 millioner kroner fem år efter opstart. Ikke overraskende faldt denne vækst med alderen både målt på omsætning og antal ansatte, og det var aldersgruppen over 65 år, som vækstede mindst. Det så dog bedre ud, når man målte på væksten i omsætning pr. årsværk: Den gennemsnitlige omsætning for en 65+’er, der havde drevet virksomhed i fem år, lå på to millioner.

Uanset køn, uanset alder

At iværksætte sin ide med baggrund i mange års erfaring på arbejdsmarkedet øger altså sandsynligheden for, at ideen holder, og projektet gennemføres. Så når SVM-regeringen i sit regeringsgrundlag afsætter 300 millioner til iværksætteri, og i teksten ligefrem skriver, at den ønsker at gøre det ”mere attraktivt at være iværksætter uanset køn”, ville jeg ønske, at regeringen havde tilføjet ”og uanset alder”.

For det, der desværre ofte sker, er, at de mere modne iværksættere, der søger investeringer, i bank eller hos private investorer, oplever et afslag.  Egentlig ikke begrundet i andet end at man måske ikke er en vårhare, og at der er tættere til en udløbsdato på iværksætteren end på den yngre. Ovenikøbet et forbehold, investorerne er sig bevidst.

Seniorerne lykkes oftere

Ved en paneldebat på Iværksætterskibet under Folkemødet 2022, som netop satte fokus på senioriværksættere, deltog også den private investor Jesper Højberg Christensen, der har meget stor erfaring med startups og pitchevents. Han siger i dag:

”Der eksisterer en kulturel fordom om, at tech er knyttet til ungdom. Der er da også en vis praktisk sandhed i, at især de ”rigtig ældre” ikke alle mestrer teknologien helt. Men det er ikke det samme som, at seniorerne ikke ved, hvordan det er at lede en forretning. Tværtimod: At sætte i værk handler jo ikke nødvendigvis om selv at kunne programmere, men også om at kunne klare forretningsudvikling, brugere, nedbrud, kriser mv. Det lykkes derfor oftere for dem, der har prøvet det et par gange før.”

”Det kan være genialt, hvad de unge opfinder, men der er en logik i, at eksekveringen også har modenhed som forudsætning og i hvert fald en aldersdiversitet. Vi diskuterer meget en kønsdiversitet i startups og investering –  hvor det er helt skævt – men vi burde i langt højere grad diskutere en aldersdiversitet.”

Dem er der ikke mange af!

Bettina Foltinger sagde det så glimrende på TV: ”Jeg er ikke færdig med arbejdsmarkedet.(…) Jeg har brugt fem år på detteher (…) Jeg har været leder hele mit liv for 40 mennesker og har haft med drift og byggeri at gøre, ikke haft noget med fashion at gøre overhovedet . Men jeg vil vove den påstand, at de problemer, jeg bliver mødt af, løser jeg, uanset om det er byggeri eller børnetøj. (…) Med min alder og omgangskreds skal jeg nu ud at søge en partner og en investor, som jeg ikke lige kan finde i mit eget segment, fordi de er på vej på pension(…) Og jeg bliver nu bekræftet i, at jeg kan bidrage med noget som kvindelig iværksætter på min alder. Dem er der bare ikke mange af. ”

Hun var heldig at finde en klangbund hos løverne. Erhvervsminister Morten Bødskov har yderligere for nylig udtalt i Berlingske, at Danmark skal være ”verdens bedste land for iværksættere”. Det skal der altså arbejdes på! Uanset alder!

Bragt første gang i Altinget.dk

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.