Hvorfor har hun så lidt tøj på?

Så skete det igen! På gaden passerer jeg en kvinde, der har alt, alt for lidt tøj på i forhold til frostgraderne. Hun går lidt dårligt, skubber sin rollator frem, men virker ikke syg.
Min intuition siger mig bare, at det er lidt underligt, at hun går på gaden, efter det er blevet mørkt, og uden overtøj.

Det er sket før, at jeg er gået forbi sådan et menneske og ikke har reageret på min fornemmelse af, at noget virkede forkert. En gang gik jeg – også en vinter – forbi en rollatorkvinde i sandaler og cardigan, uden at reagere. Jeg skulle bare over til købmanden. Men da jeg kom tilbage, stod hun sammen med to andre kvinder, der i modsætning til mig havde reageret korrekt: Kvinden var ramt af demens og anede ikke, hvor hun var. Vi prajede en taxa og kørte med hende til det plejehjem, som hun havde forvildet sig væk fra.
Den oplevelse randt mig i hu nu, og denne gang reagerede jeg, stoppede kvinden og spurgte, om hun havde brug for hjælp. Fuldstændig korrekt. Også denne kvinde var “blevet væk” og havde brug for hjælp.

Politi seks timer efter

Jeg har stået i situationen set fra den anden side, hvor et familiemedlem gik bort fra sit plejehjem i sikker forvisning om, at han selv kunne gå hjem til sit tidligere hjem nogle kilometer væk. Vi kørte rundt i bil og på cykel i timevis for at finde ham. Det var blevet aften og koldt, da der endelig var en borger, som havde undret sig over den udmattede mand på gaden og havde kontaktet politiet.
Dén historie lærte os, at plejehjem ikke kan efterlyse deres “bortløbne”, før de har været væk i seks timer, og at man som pårørende heller ikke kan efterlyse sin “bortløbne”, når personen er beboer på et plejehjem. Det skal plejehjemmet gøre.
Vi kontaktede alligevel politiet tidligere end de seks timer, og det var da også derfor, at politiet meget hurtigt vidste, hvor den “bortløbne” hørte hjemme.

Morale

Morale: Reagér på din fornemmelse af, at noget ser underligt ud! Det koster ikke noget at spørge, om man kan hjælpe med noget. Og du mærker hurtigt på svaret, om der er noget galt.
For en god ordens skyld skal jeg sige, at ovenstående er et modelfoto. Men situationen er identisk med den beskrevne.

PS: Jeg har postet dette på facebook, og der er strømmet kolossalt mange kommentarer ind.
Derfor deler jeg det igen her på min blog – prøv at læse kommentarerne, der er både gode historier og mindre gode historier, samt en masse gode råd.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.