NewPub fik Saxos Innovationspris 2013

Glahn siger tak til Jelved

Saxos innovationspris overrækkes af Kulturminister Marianne Jelved, der samtidig kaldte det for banebrydende i dansk sammenhæng, at NewPub vandt.

Præcis to år og een dag efter, at det første møde for tæt på 100 forfattere, illustratorer, indieforfattere, mikroforlag mm, blev holdt i La Oficinas store sal i København den 8. november 2011, modtog bevægelsen NewPub “Saxos innovationspris 2013” og en chek på 50.000 kroner.
Prisen blev overrakt af Kulturminister Marianne Jelved, efter at en jury havde gennemgået  over 150 forslag.

Der skulle altså kun gå to år, fra Karsten Pers og jeg, som begge fast kom på kontorfællesskabet La Oficina, i sommeren 2011 for første gang drak en kop kaffe sammen og talte om mulighederne for at samle de mange mennesker, der interessere sig for nye publikationsformer.

newpub  AG, KP og Rikke Moos

Vi var klar over, at det var så vigtigt et møde, at vi fik en til at tage et billede den dag.
Fra venstre Abelone Glahn, Karsten Pers og Rikke Moos

Vi blev bragt sammen af webrådgiveren og bogunderviseren Rikke Moos, som også var medlem af La Oficina. Hun tænkte, at Karsten og jeg burde møde hinanden. Rikke var således en “true connector”, der kunne se potentialet i, at Karsten og jeg ville kunne noget sammen.

Det første møde i København trak fulde huse – der var forfattere, oversættere, illustratorer, selvudgivere, biblioteksfolk, journalister…det var meget bevægende

Kort efter var de første ansøgninger sendt af sted til hhv Journalistforbundet og Dansk Forfatterforening, som støttede, at der den  8. november 2011 samledes 100 boginteresserede i den store sal i La Oficina. Den store tilstrømning fortsatte, da vi janur 2012 holdt et tilsvarende møde i Aarhus.
I København gik det rigtig op for os, at vi havde fat i noget, der var vigtigt og som kunne få stor betydning for bogbranchen, især for den del af bogbranchen, som har  lidt sværere ved at komme til orde  og nemt bliver overset eller talt ned under gulvtæppet af en branche, der i 2011 ikke anede sine råd om de nye tider i bogbranchen, og af medier, som snorksov. Danske forfattere havde ingen tid at spilde med at komme på alle de nye vogne – og NewPub blev stiftet for at crowdsource al den viden og erfaring, vi forfattere og bogfolk tilsammen rummer.

NewPub København 2011

Blandt dem, der dukkede op til det første seminar, var mange af underleverandørerne til forfatterne – her er det Karsten Pers der taler med Pernille Nørregård, som leverer skriverådgivning.

buscks indieflyer

Flere hundrede Indiebøger blev præsenteret i efteråret i Arnold Buscks flagskibbutik på Købmagergade.

Flere hundrede Indiebøger blev præsenteret i efteråret i Arnold Buscks flagskibbutik på Købmagergade.

Siden da er det gået over stok og sten. Vi fik meget hurtigt etableret en facebookside, der i dag tæller tæt på 1000 deltagere, og som har en uhyre konstruktiv tone, hvor alle hjælper alle og hvor vi debatterer udviklingen i bogbranchen.
Vi har etableret et samarbejde med Arnold Busck om at præsentere Indie bøger, og vi har på de to år oplevet et begyndende skred i indstillingen til mikroforlag, indieforfatere og selvudgivere fra The Establishment, fra at være yderst hånlig og meget lidt konstruktiv, især fordi selvudgivere nærmest pr definition betragtes som low class og producerence noget kvalitetsmæssigt skidt, til i dag at blive opfattet som det, gruppen er, en meget mere facetteret gruppe, hvis produktioner også betyder noget for demokratisering af bøger, for muligheden for at udgive nicheproduktioner og for at være i stand til at afprøve nye metoder at udgive på.
I dag er det vigtigt at forstå, at bogbranchens siloer er på vej til at smuldre; vi ønsker samarbejde med alle, der leverer til forfattere – det vil sige såvel etablerede forlag, som dem, der kan levere delydelser. Hvis vi alle arbejder sammen, kan vi få flere, bedre, mere læseværdige bøger ud af det.

 

TAK!
Jeg er meget stolt over at være medstifter af NewPub. Og meget taknemlig over at NewPub fik prisen. Dejligt, at Saxo.com går forrest og har indstiftet denne vigtige pris. Prisen og pengene går ikke til Karsten og mig, men til bevægelsen.
Som jeg sagde i min del af takketalen:

“NewPub ER OS ALLE. Og derfor er det også OS ALLE, der skal takkes.
Det vil sige alle jer, der har bidraget i stort og småt. Alle jer, der i kraft af jeres opdateringer på facebook, deling af smertelige såvel som glædelige erfaringer, konstruktive kommentarer. Alle jer, der har bidraget ved vores møder, ved opsætning af hjemmeside og skrivning af artikler.

Alle jer, der i kraft af positioner i den etablerede bogverden, som for eksempel Arnold Busck, der har turdet gå forrest og satse på indiebøger, og alle jer, der lytter med på NewPub fra den etablerede del af branchen for at have føling med de nye tider.
Alle jer, der frem for alt har delt jeres BOG GLÆDE.  Alle I , alle Vi – skal takkes i denne tale. Uden jer var dette ikke blevet så stærk en bevægelse. Og vi er først lige begyndt.”

Juryen bestod af  Preben Mejer, tidligere boghandler og medstifter af Innovation Lab, Pernille Aalund, forfatter og forretningsudviklingsdirektør i Aller-koncernen samt Henrik Føhns, journalist og vært på Harddisken på P1.
Her er deres begrundelse for pristildelingen:

”Her er vi tilbage hos skaberne – altså forfatterne, der går sammen om at udgive bøger. Forfatteren bliver med NewPub iværksætteren, tager ansvar og får skabt en virksomhed omkring sin udgivelse. NewPub har sat forfatteren i førersædet.”

Marianne Jelved kvitterede med at kalde det for banebrydende i dansk sammenhæng at NewPub vinder:

”Bogmarkedet er allerede i fuld gang med at udvikle sig, og det er NewPub er godt eksempel på” og fortsætter: ”Det er inspirerende at høre, hvor store muligheder der er for at tjene penge i bogbranchen. Jeg håber, at alle i bogbranchen lytter godt efter”

 

vinder

Fra venstre Jørgen Balle Olesen, Saxo.com, prisindstifter, Karsten og mig.

karsten Pers taler mens Glahn og Jelved lytter Pers og Glahn får aftale om møde med Jelved

Abelone Glahn

Én kommentar til “NewPub fik Saxos Innovationspris 2013

  • Som ny forfatter syntes jeg det ser rigtig spændende ud. Jeg har skreven to hobby bøger først “80 kreative ideer ” og sidst “100 kreative ideer”
    Venlig hilsen
    Winnie Frederiksen

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.