Tivoli lukker Vise Vers Huset

Fakta:
Tivolis Vise Vers Hus, der ligger i Smøgen på en førstesal i et gammelt gult bindingsværkshus, skal lukkes. Ikke fordi restauratøren ønsker det, men fordi Tivoli har sagt hans lejemål op. Sammen med dette vil de øvrige etablissementer i samme karré lukke. Det gælder blandt andet Smøgens Bistro, hvor familier får et måltid til en meget rimelig penge, Vinstuen og Kroen, hvor man kan synge karoke. Det gælder desværre også Restaurant Bernstorff, som er et udmærket spisested, man endda kan besøge om vinteren, da det ligger med udgang ud til Bernstorffsgade ved Hovedbanegården.
Tivolis bestyrelse har besluttet at stedet skal lukke med henvisning til, at stedet “ikke lever op til det kulturelle og økonomiske niveau.”
Kommunikationschefen Stine Lolk udtalte i går i TV2Lorry, at “Vise Vers Huset trænger til at blive ført op i nutiden. Det har ligget der i mange år, har et stampublikum, men et meget lille stampublikum, og det, der er vigtigt for Tivoli er, at vi glæder så mange gæster som muligt, og det publikum, der er til “visevershuse” nu om dage er bare for småt.”
Se indslaget i TV2lorry

Fakta set med mine øjne:
Tivoli er i gang med at lukke en kulturel institution, der ikke alene giver plads til en musikstil, som har trange kår på spillestederne rundt om ( dansk musik, særligt vise og sang), men som også giver plads til et publikum, der ikke har særlig mange andre steder at gå hen, fordi musikudbudet til den kreds ( 50+) er utrolig småt.
Tivoli er også ved at lukke et sted med stærk historie, og det kommer lidt bag på mig, at Tivoli ikke ser stedets særegenhed og niche som en styrke, der kunne fokuseres mere på og fremhæves som noget specielt for haven.I stedet vælger man at gå efter “det der kan glæde flest”.
Det er efter min mening et fejlskøn og en fejldisposition fra Tivolis side. Stedet har en lang række publikummer, der tilhører stamgæsterne i selve Tivoli, ikke kun Visevershuset. Stamgæster, som holder af haven, stamgæster på linie med de abonniner, som ofte fremhæves som næsten sagnomspundne kerneelementer i den danske forlystelseshave.
Det er en publikummæsig fejltagelse, at man vil gå efter at glæde så mange som muligt på alle områder i haven. Så længe, der ikke er defineret, hvad Tivoli mener med at “opdatere visevershuset”, ( som om det var et computerprogram), så kan man kun frygte, at opdatering = nedlægning.
Stine Lolks udtalelse om, at “det publikum, der er til “visevershuse” nu om dage er bare for småt” vidner også om en mangel på stikken fingeren i jorden for at se, hvilket publikum Tivoli OGSå betjener – her mener jeg voksne, modne danskere, der kommer fra hele landet, som for eksempel Else fra Esbjerg, der i går var i ViseVershuset på den årlige tur. Ikke kun for turister.

Publikummet 50+ tæller blandt andet også pensionister, der i forvejen ikke er for velbeslåede. De prioriterer at komme både 2 og 3 aftner om ugen på stedet. Det er muligt, at de ikke lægger mange tusinde kroner som amerikanske eller japanske turister, men de køber lidt vin, en irrish Coffee og de betaler entre, de gange, hvor de optrædende er så store navne, at drskal betaling til ved indgangen.
For dem er det at komme i Vise Vers huset meget mere end en enkelt glad aften. Det er et spørgsmål om at prioritere i en sparsom pension, at vælge at tage til Tivoli, betale entreen i Tivoli ( for man kommer ikke gratis IND i Tivoli, kun gratis i Vise Vers Huset), og vælge at bruge af sin pension på en god aften.
Denne gruppe af voksne og stadig aktive mennesker, som der i øvrigt bliver mange flere af, f.y.i Tivoli, ønsker Haven nu ikke at huse.
Og når vi nu snakker økonomi, kunne man måske lige tjekke op på hvor stor en omsætning, der rent faktisk er sådan en uge som denne, hvor peter Abrahamsen og Bell Pepper Boys spiller ( og ja, jeg er selvfølgelig part i sagen, da jeg er gift med Peter)

Det handler ikke om at erstatte med nogle få koncerter på en af de andre scener i Haven. For at komme i Vise vers Huset handler lige så meget om at være på et sted med stemning, tradition og et helt unik udbud af plakater iøvrigt- som det handler om at høre musikken. Det handler om et samvær med andre isamme aldersgruppe og med samme smag, og det handler om at forbinde noget rart med et Tivolibesøg.
Det er en styrke, Tivoli har, men Tivoli vælger åbenbart at negligere denne gruppe og gå efter de pengestærke.

Man kan også undres over Tivolis holdning, når man ser, at Tivoli gerne fremhæver at være dansk. Der er en særlig steming over Tivoli generelt, og vi er som land meget stolte over, at vi har en ikke-Disneyland agtig forlystelsespark, som viser noget dansk kultur også. Vi har Promenadeorksteret, bigbandet i Pavillionen, og der er Pantomimeteatret. Vise Vershuset viser også, hvad dansk musik og kultur kan være .

I går var jeg derinde med brasilianske gæster. Ikke at de forstod et ord – men de forstod musikken, og så hvordan danskere også kan glæde sig sammen – de oplevede et stykke dansk kulturhistorie, som man simpelthen ikke finder andre steder.

Når den unge Stine Lolk skal give Tivolis politik mæle og siger, at der er “et meget lille stampublikum”, havde det klædt Tivoli at undersøge sagen nøjere.
Der er et stort stampublikum, et meget trofast stampublikum, og Tivoli skal være andet end en pengemaskine.
Også på Tivoli AS’ generalforsamlingen er der blevet spurgt af utilfredse aktionærer, hvorfor man vil lukke Vise Vers Huset. Svaret lød, at det var ledelsen blevet enig om med restauratøren.
Det er ikke korrekt. Restauratøren er blevet sagt op, end of story.

Det er i sidste øjeblik, at der bliver sat fokus på dette gamle hus. Handler det om, at bygningerne er noget trash, så sæt penge af til at renovere dem.
Handler det derimod om at erstatte ViseVershuset med noget mere mainstream, der kan få pengemaskinen til at klinge, så Shame on you Tivoli, så har I ikke forstået, at vi danskere også har brug for et sted at komme, som ikke er overdrevent kommercielt som resten af Tivoli langsomt er ved at blive.

Jeg går ikke ind for det gamle, bare fordi det er gammelt, men fordi jeg i høj grad bliver musikalsk hjemløs, når dette sted lukker.

Det kommer til at ramme Tivoli økonomisk at negligere denne aldersgruppe: Mine Tivoliture bliver færre, fordi der ikke er andet tilbage for mig end at køre i forlystelser, og det er ikke det, jeg som 51-årig går i Tivoli for at få en god aften for.
Der er ikke mange fristeder for denne voksende skare af 50+ere, så tag lige og tænk jer om, inden I starter vinkelsliberen og fræser de plakatbehængte vægge ned.

her er resten af programmet, bare så I kan se variationen:
07 Aug. 12 Aug. PETER ABRAHAMSEN & BELL PEPPER BOYS
14 Aug. 15 Aug. NABOERNE (HELGE ENGELBRECHT & TOMMY RASMUSSEN)
16 Aug. 17 Aug. RASMUS KROGSGAARD (STAND-UP & PIANO)
18 Aug. 19 Aug. ISLANDS GIRLS (COUNTRY OG SING-A-LONG)
21 Aug. 22 Aug. WENCHE & BAND (COUNTRY UGE)
23 Aug. 24 Aug. TAMRA ROSANES (COUNTRY UGE)
25 Aug. 26 Aug. ALF DEGNEBOLIG (COUNTRY UGE)
kun den 28 Aug. BJØRN & JOHNNY (DE 2 POPKONGER)
kun den 29 Aug. VISENS VENNER KØBENHAVN
30 Aug. 31 Aug. FIN ALFRED LARSEN & MORTEN ALFRED hØIRUP (NYE & GAMLE SANGE FRA kBH & OMEGN)
01 Sep. 02 Sep. THOMAS KJELLERUP
04 Sep. 05 Sep. NIELS BERNHARDT & VENNER
06 Sep. 07 Sep. PADDY DOYLES (MED ALLAN KLITGAARD)
kun den 08 Sep. IDA & JAN (SING-A-LONG)
kun den 09 Sep. TULLEMOR BAND
11 Sep. 16 Sep. THORKIL & PETER VESTH
kun den 17 Sep. THE McCALMANS
18 Sep. 23 Sep. BENNY ANDERSEN OG POVL DISSING ((INGEN BORDRESERVATION))
kun den 24 Sep. KAVALKADEAFTEN ((INGEN BORDRESERVATION))

Abelone Glahn

4 kommentarer til “Tivoli lukker Vise Vers Huset

 • Trist at ingen kan se hvad det er ved at ske og ingen kommer op af stolene og hjælper med til at få Tivoli fredet.

  Kig ind på http://www.peter-olesen.dk hvor jeg har skrevet min mening i hans gæstebog.

  hilsner fra Orø

  Lene Agerbæk

 • Morten Bjørklund
  18 årsiden

  Mainstream, komercialisering, cost-benefit på KORT sigt, Tivoli bliver IKKE mere for alle mennesker, – er nogle af de hurtige tanker der fór gennem mit hoved, da jeg erfarede, at Visevershuset skal nedlægges.

  Visevershuset har virkelig atmosfære og sjæl. Væggene alene fortæller mange historier om den varierede underholdning, der er foregået på de skrå brædder på den lille, men meget nærværende, stemningsfulde og hyggelige scene. En stemning man kun finder få andre steder i verden.

  Eksempel: En lørdag aften i april havde en masse musikglade mennesker i alderen fra først i tyverne til medio 60 indfundet sig på Visevershuset, lyttet til musikken og sunget med på stroferne. De valgte netop ikke at blive hjemme, for at se og “høre” mainstream poleret melodigrandprix i TV.
  Det fortæller lidt om, at stedet er for alle aldre, og at der er mennesker, der holder af god afvekslende musik og underholdning på deres egne præmisser.

  Jeg selv? – Jeg er selvstændig, amatørmusiker med stor respekt for kunstnere, musikere såvel professionelle som gode amatører.
  Jeg synes det er fint med både dyre og ikke dyre tilbud til havens gæster.
  Og skal haven byde på det særpræg, som man kun finder få andre steder i verden, bør man ikke fjerne de gamle bygninger og den sjæl turister kommer langvejs fra for at føle, men istedet passe på smøgen og renovere husene med en nænsom hånd.
  Hvorfor komme ind i en etnisk multirestaurant med vinbar til priser der taler ned til almindelige mennesker? Det passer ikke helt ind i Tivoli’s danske koncept, desværre. Hus forbi.

  Jeg tror det vil være en klog handling, hvis beslutningstagerne lytter til og forstår mangfoldigheden i Tivolihaven – mærker og prøver at sanse.
  På sigt vil det vise sig at være en moden overvejelse værd for Tivoli og dets publikum.

  Med venlig hilsen
  Morten

 • Lars Feldstedt
  14 årsiden

  Jeg arbejdede i smøgens bistro og Bernstoff restauranten i 96, gik forbi foerleden og tænkte tilbage og så så at Bernstoff restauranten ikke så ud som den altid har gjort, det undrede mig og har nu fået den kedelige og triste nyhed at “Paraplyen” lukker fordi en båtnakke til Liebst er en langt ude kapitalist.
  Jeg kan nu kun huske tilba

 • Lars Feldstedt
  14 årsiden

  Jeg arbejdede i smøgens bistro og Bernstoff restauranten i 96, gik forbi foerleden og tænkte tilbage og så så at Bernstoff restauranten ikke så ud som den altid har gjort, det undrede mig og har nu fået den kedelige og triste nyhed at “Paraplyen” lukker fordi en båtnakke til Liebst.

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.