Tak for pris-anerkendelse af arbejde for mikroer og freelancere

Abelone Glahn blev årets modtager af journalistforbundets Kreds2 Pris. Foto Kurt Johansen
I går aftes modtog jeg Journalistforbundets Kreds 2 Pris og vil her benytte lejligheden til at sige Mange tak for den.
I begrundelsen hedder det, at jeg får prisen for at have “udviklet, hjulpet og fremelsket en forståelse for freelanceres arbejdsforhold og for at have lært os alle, hvor vigtigt det er at være konkolleger.”

Prisen bestod blandt andet af en smuk skål, som hedder snefnug, skabt af keramikeren Birgitte Kitamoto fra Vallekilde, dvs. fra Kreds 2‘s område.

Jeg vil gerne takke, for det første for den påskønnelse af mit arbejde, og for det andet for, at prisen sætter fokus på denne spændende gruppe på arbejdsmarkedet, som er en slags stedbarn med mange, særprægede navne som “atypisk beskæftigede”, “den 3.gruppe”, “frie agenter” eller – som jeg selv ynder at kalde dem – “mikrovirksomheder”. I DJ hedder de overvejende freelancere, og det er (for mig) et æresbegreb at være en sådan.

Det er først i de senere år, det er blevet tydeligt, at vi kommer ind i et videns- og servicesamfund, hvor denne type arbejdere og deres fleksibilitet bliver indlysende nødvendige for samfundet.
At der bliver sat fokus på denne gruppe, er også indirekte med til at skabe en identitet hos mange, der ellers føler sig lidt hjemløse, særligt i fagforeninger, fordi man den ene dag er arbejdstager, den næste dag er arbejdsgiver for andre.
Denne identitet vågner langsomt op og får synlighed gennem tiltag som Mikronet, Børsen Mikro og gennem mange af de mindre konkollegaskaber, der opstår og medfører krydsbefrugtning mellem selvstændige.

Synlighed skaber også værdighed for mange af dem, der mere føler sig som daglejere end som freelancere:
For nogle år siden var jeg til delegeretmøde for Journalistforbundet og hørte fra talerstolen et medlem omtale sig selv lidt modløst som “sådan en freelancer skråstreg arbejdsløs”.
Jeg blev ked af hans selvnedvurdering, for jeg er meget stolt af at være freelancer.
I fredags var jeg så til det første af for håbentlig en række Freelance Forum, som Journalistforbundet holdt. 200 freelancere – også ikke-DJere – var til stede og hørte formanden Mogens Blicher Bjerregård sige, at Journalistforbundet nu ser sig som en væsentlig aktør på området, ja nærmest som en Freelancernes Hovedorganisation.

Vi er nået et meget lang skridt på vej mod en forståelse fra også fagforeninger af, hvad denne 3.gruppe betyder på arbejdsmarkedet, også i fagpolitisk sammenhæng, og jeg blev meget glad for, at MBB fremhævede det væsentlige i at stræbe efter at være en samlende kraft for freelancetanker, gerne også fra andre forbund. Det har vi brug for.
Foto: Lars Bech
Til slut vil jeg gerne henvise til et arbejdsportræt, som bladet Journalisten for nylig lavede med mig – in case, at læsere ikke kender til resten af min “blandede landhandel”

Abelone Glahn

Én kommentar til “Tak for pris-anerkendelse af arbejde for mikroer og freelancere

  • Kære Abelone
    Jeg vil blot ønske dig tillykke med prisen – den er dig vel undt og stort fortjent. TILLYKKE! Jeg mødte dig første gang, da jeg selv for snart mange år siden deltog i et kursus for nye freelancere, hvor du introducerede ordet netværk for mig. Siden da er vores veje krydset mange gange – og det har været en fornøjelse at mødes med dig undervejs. Jeg er helt enig med dig – freelancere er så langt fra arbejdsløse som man kan komme….. 😉
    Skønt at resten af verden er ved at se det!

    Igen tillykke – og vi mødes jo nok snart igen
    Julie Lindegaard

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.