Når telefonen falder i toilettet….

…skal du
1) fiske den op hurtigst muligt
2) Slukke den ! (strøm og vand er en dårlig kombination)
2a) Kan du ikke slukke den normalt, fordi det er en iPhone, hvis berøringsfunktion er sat ud af drift på grund af uheldet, skal du holde topknappen og menuknappen nede samtidig i 30 sekunder, så slukker telefonen helt.
3) Skille den så meget som muligt ad og tørre elementerne med en klud
4) Samle den og lægge den i en skål med ukogt ris 1-2 døgn. Risene vil suge fugtigheden ud.
5) Bede og håbe på det bedste og tænde den igen.
6) Huske at tjekke, om der sidder riskorn i opladerstikket, før du sætter opladeren til igen!

iphone i toilettet

Dette er et instruktivt billede, men selvfølgelig skal telefonen helt ned under risene, alt skal dækkes.

Sådan!
Løsningen på uheldet står først i dette indlæg, fordi det er vigtigt, at man ved søgning på nettet får hjælpen med det samme (forklaring følger).

Men nu får I historien om, hvorfor jeg véd dette: Been there, done that!
Jeg var for nylig til Community Conference sammen med cirka 100 andre, og i en pause skulle jeg på toilettet. Normalt bærer jeg min telefon i baglommen (meget ufeminint, I know, og efter at jeg har skiftet til iPhone er det blevet endnu mere ufeminint og faktisk ret irriterende, for den fylder jo alt alt for meget (lyt, Apple), men dét er en helt anden historie).
Derfor har jeg en rutine med at tage telefonen op af lommen og lægge den på vaskekummens kant, men en ukendt herre før mig i køen havde efterladt toilettet med opslået bræt ( det hele er i virkeligheden HANS SKYLD!!!), hvorfor jeg måtte slå brættet ned. I mit hastværk benyttede jeg hånden med telefonen til dette, og , Smut Carla, røg iPhonen ned i (den heldigvis nyskyllede) toiletkumme.

Jeg fiskede den op, pillede omslaget af og tørrede så godt jeg kunne, men jeg kunne ikke slukke telefonen. Den virkede stadig, og jeg tænkte, at jeg var superheldig.

Men allerede på vej tilbage til min plads begyndte den at få sit eget liv, og jeg gik i moderat panik, så meget, at jeg overskred tabugrænsen og fortalte om mit uheld til mine sidemænd (kvinder). De begyndte begge at surfe på deres computer efter løsninger, ligesom jeg selv twittede og facebookede om hjælp. Min egen computer var jo ikke våd, det var kun telefonen.

Det ene råd efter det andet kom ind både fra mine sidekvinder og fra twitter-facebook. Dog først efter at jeg havde måttet svare til flere: – Nej, jeg telefonerer IKKE når jeg er på toilettet, og  – Nej, jeg har ikke adgang til en hårtørrer, jeg sidder i konference, og – Nej, jeg kan ikke tage batteriet ud, for man kan stort set ikke skille en iPhone ad uden særligt værktøj, som jeg ikke lige havde med mig.
Så der fik faktisk rigtig lang tid, inden jeg fik slukket telefonen. I mellemtiden havde jeg fået mange råd om, at den skulle ligge lidt varmt, så den kunne tørre, så jeg afprøvede at lægge den i solen i en døråbning, hvor det luftede, men så gik den totalt amok og fortalte, at den ændrede stemmestyring, selv om jeg ikke havde rørt den. Jeg tolkede det, som at den var råbte og var vred, så jeg bragte den i skygge igen.

Jeg skylder en stor tak til Lotte Malmgren, Samvirke, der sad foran mig – det var nemlig hende, der på nettet fandt ud af, hvordan man slukker en genstridig iPhone.
Jeg fik først slukket telefonen ca 30 minutter efter uheldet, og jeg vidste, at mine chancer for, at den overlevede, faldt med hvert sekund.

Fra twitter kom Bjarne Tveskov med et genialt link til den mest udførlige beskrivelse af, hvad man skal gøre i situationen. Jeg linker hermed til stedet, som jeg anbefaler, at alle læser præventivt. Essensen er ovenstående vejledning, og jeg vil lige trække yderligere vigtige pointer ud, in case at du ikke gider læse vejledningen:
– Nej, brug ikke hårtørrer, for den blæser vandet længere ind i telefonen
– Ja, brug hellere støvsuger, der trækker vandet ud !(men er sjældent en du har med til konference…)
– Det bedste er de ukogte ris, og dem kan man som regel skaffe sig i nærmeste døgnkiosk.

Min bror bor heldigvis i nærheden af konferencestedet, så jeg tog over til ham med min havarerede telefon og proppede den ned i en pose basmatiris og kørte min lange togtur hjem til Falster med en særpræget madpakke i tasken.

Hjemme stillede jeg telefon og ris i en skål oven på oliefyret natten over, og da min utålmodighed slog igennem først på næste dags formiddag, afprøvede jeg at tænde den, og den virkede!!

Der er ikke tal på de gange jeg har desinficeret med sprit mm, ganske forsigtigt for ikke at skulle starte forfra, og selv dette har den kunnet tåle.

Det er aldeles grænseoverskridende at skrive  om dette. Folk har set på min telefon, når jeg har fortalt om uheldet, som om den stadig var inficeret med noget, der var på linie med de europæiske colibakterier i grøntsager. Jeg har selv syntes, det var meget pinligt at tale om, men har valgt en anden strategi, nemlig at fortælle vidt og bredt om det,  for tro mig, det kan ske for dig om et lille øjeblik!
Det viser sig, at “faldt i toilettet” er en af de hyppigste årsager, folk har opgivet til forsikringsselskaberne, når de har søgt erstatning for en ødelagt telefon.

Men nu ved I det også – og er det ikke jer selv, der får brug for dettte råd, er det jeres nabo.
Tak til de sociale medier og internettet for hurtige svar i en snæver vending.

Hov, jeg skal lige huske at forklare punkt 6: Riskorn i opladerstikket. Da jeg skulle sætte telefonen til opladning, kunne jeg ikke presse stikket ind, men nåede at tænke mig om, inden jeg forsøgte med vold, og ganske rigtigt, et lille basmatiriskorn havde sat sig fast i stikket. Jeg pillede det ud med en synål, og så kunne telefonen godt oplade igen.
Og, ja, jeg smed risene ud bagefter!!!!

Abelone Glahn

16 kommentarer til “Når telefonen falder i toilettet….

 • Tak for råd om telefon i vand mm…
  Men pas på! Det risikerer at være en stakket frist, du har givet den. I mit tilfælde ligger telefonen i brystlommen, og når jeg så taber et eller andet, som jeg uden at tænke mig om hurtigt bøjer mig ned for at samle op, laver telefonen en flot salto ud af lommen. Som regel er resultatet blot, at batteri, låg og telefon flyver i hver sin retning, men for nylig… Jeg kan såmænd ikke huske, om brættet var slået op eller ej; låget stod i hvert fald åbent, og denne gang endte saltomortalen altså i et plums…
  Jeg fulgte endda de mere ”officielle” anvisninger, hvor ris er byttet ud med et par timers ophold i en 50 grader – endelig ikke mere – varm ovn. I begyndelsen virkede den fint, men efterhånden begyndte den at bruge mere og mere strøm. Den tilbragte mere og mere tid i opladerstikket og mindre og mindre tid i brystlommen (Man bliver aldrig klogere…). Et batteriskift hjalp kun lidt, og så røg skærmen… Nu bruger jeg så min søns gamle aflagte Sony Ericsson. Moralen er: Gem dine gamle telefoner. Man ved ikke, hvornår man får brug for dem. Og SIM-kortet tager som regel ikke skade…
  Hilsen Gordon

 • Tak for at du trodser dine grænser og deler dette med os, men telefoner kan jo godt blive våde andre (og mindre pinlige) steder end i en toiletkumme 🙂

 • Signe
  13 årsiden

  Super indlæg. Satser på at metoden også kan redde min HTC Desire, som ikke havde særlig godt af skybruddet i weekenden …

 • Tak Abelone.
  Jeg læste dit indlæg, da du sendte det ud, og tænkte, at det var godt at vide, hvis jeg nu lige var i nærheden af nogen, der kom ud for det. Det var jeg så i går – og den “nogen” var altså mig selv… Dit fantastiske råd var i frisk erindring, og så var jeg lige herinde på din side og checke… så jeg kunne følge det hele. Telefonen ligger nu og lader op – og der ER LIV I DEN. Pyh ha… Og tusind tak – og den kommer aldrig i baglommen mere. Kh Lone

 • Tricket med ris er noteret her. De andre dele af arbejdet gjorde jeg selv, da jeg for mange år siden tabte en telefon i en håndvask – men jeg lod den så bare ligge og tørre på en hylde i en uge, før jeg prøvede at tænde den igen.
  Egentlig forbløffende, som nogle telefoner overlever sådan en omgang, mens andre (af samme fabrikat) kan omkomme af en tur i en svedig lomme på en varm sommerdag.

 • @frank
  jeg har haft en iShuttle og et usb stik i vaskemaskinen på 40 grader, begge dele overlevede. iShuttelen døde dog anden gang det skete….

 • Centrifugering ved 1100 omdrejninger er nok ikke for sundt for elektronisk udstyr heller. 🙂

 • Hej Lone,

  Og så lige en vigtig ting (son du jo faksik også gjorde helt rigtigt): Varme! Jo hurtigere, jo bedre – selvfølgelig uden helt at futte telefonen af: Men en god varm radiator kan virkelig hjælpe på fordampningen af vandet.

  dbh
  Kenneth

 • Maria
  11 årsiden

  Hej, jeg skriver godt nok et år efter, men håber nogen af jer kan hjælpe mig :(! Jeg var hjemme hos en veninde i går og tabte min tlf i håndvasken hvor der var vand (opvask af tallerkner osv.) så tog jeg den selvfølgelig hurtigt op og prøvede at tør med det samme, men den duede helt fint. Jeg tog derefter hjem og der duede den også fint i mange timer. Så vågnede jeg op i morges og den duede i en times tid, og gik derefter bare ud. Nu sidder jeg her og ved ikke rigtig om jeg skal ligge den ude i solen eller i ris :/ ?

 • Hm, det lyder ikke godt. men jeg ville prøve at lægge den i ris i et døgns tid, et varmt sted, men ikke i direkte sol.
  Den er nok mere ødelagt end min var.
  Sjovt at du skriver nu, for det er netop to år siden, det skete for mig i dag.
  Abelone

 • julie
  11 årsiden

  hej. igår var jeg til fest og det samme skete for mig, min iphone faldt ned i toilettet 🙁 ! jeg var rimelig beruset så jeg tænkte ikke over hvad jeg kunne gøre end at tørre den og se hvad der kan ske. der er gået 8 timer siden og jeg har først nu fået chancen for at få den lagt den i risene, for jeg søgte lige på computeren hvad jeg kunne gøre. men tror du at det virker ligeså godt?

 • julie
  11 årsiden

  hej. igår var jeg til fest og det samme skete for mig, min iphone faldt ned i toilettet ! jeg var rimelig beruset så jeg tænkte ikke over hvad jeg kunne gøre end at tørre den og se hvad der kan ske. der er gået 8 timer siden og jeg har først nu fået chancen for at få den lagt den i risene, for jeg søgte lige på computeren hvad jeg kunne gøre. men tror du at det virker ligeså godt?

 • Ja, det tor jeg, men jeg ville virkelig forsøge at vente med at tænde den, til den har tørret et døgn i risene for at være sikker på, at al væden er væk. Prøv IKKE med hårtørrer etc!!!
  Pøjpøj!

 • Altså jeg tabte min mobil i toilettet i morges og jeg skildte den at og lagde den på et håndklæde så den kunne tørre og så faldt jeg over dette indslag med ris men vi har ikke nogle er der andre gode muligheder?

 • Hej Maja
  Surt, men der er nok ikke så meget andet at gøre end at lade den tørre langsomt. Giv den tid til at fordampe vandet af.
  Ris kan man dog købe, så prøv at komme i supermarkedet efter det.
  vh
  Abelone

 • Andreas hansen
  10 årsiden

  Man kan nu også for en af de der nye vandtætte højtalere som man kan bruge i badet. Så undgår man da ihvertfald at få våd telefon. Min ven købte en på http://vibrationspeaker.dk/

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.