Når facebook-lavinen løber amatørerne af hænde

Den såkaldte Brønderslevsag har udviklet sig ubehageligt på facebook. Efter en TVudsendelse oprettede en privat mand en hadegruppe på facebook, hvori den pågældende socialrådgiver, som i TVdokumentaren erkendte, at der var sket en fejl fra kommunens side, blev hængt ud med navns nævnelse. Lad os kalde personen for “Sagsbehandleren”. Hadegruppen hedder således “Vi kræver afgang af “sagsbehandleren””

Angrebene på den pågældende kvinde blev så hadske, at kommunen forleden gik til politiet:
– Vi har politianmeldt skribenterne og stifteren af facebookgruppen. Vores eneste våben er en politianmeldelse for at komme den her hetz til livet – en hezt, der er gået langt ud over alle grænser, sagde borgmester Lene Hansen (S) til nordjyske.dk

Den 21-årige stifter lover kort efter (torsdag den 9.juni), at hadegruppen lukkes samme aften, men det sker ikke alligevel!
Fordi en anden tilbød at føre den videre!
Ifølge Politiken skrev den unge mand på gruppens wall: »Orker ikke dette mere, denne gruppe er løbet ud på et sidespor, hvor den slet ikke skal være…«.
Han opfordrede derefter alle til at slette sig fra siden, så han kunne slette gruppen. MEN i stedet bad en anden Facebook-bruger om lov til at køre siden videre, og derfor eksisterer den stadig, skriver Politiken.

Det, der så er helt surrealistisk er, at den nye gruppeejer siger, at hun ikke vil lukke gruppen, men kun ændre navnet på den til
“Vi kræver afgang af alle der svigtede børnene i Brønderslev sagen”
Begrundelsen er, ifølge gruppens egen forklaring på facebooksiden:
“Vi vælger at lave gruppens navn om, da det ikke kun er [“Sagsbehandleren”] som har fejlet i denne sag.”

Og så er det, at tingene – hvis ikke før, så i hvert fald nu – ryger helt af sporet.
Den nye gruppeleder har nemlig svært ved det tekniske og forklarer: “Vi har pt problemer med at ændre gruppens navn, men så snart vi får det på plads, kommer gruppen til at hedde vi kræver afgang af alle der svigtede børnene i Brønderslev sagen”

Med andre ord: fordi den/de nye administratorer ikke kender facebook godt nok, fastholdes den krænkende gruppetitel, og de ubehagelige ytringer fortsætter, selv om der er forsøgt ryddet op og de værste fjernet

Og som om det ikke er nok, at de ikke kan ændre navnet, så fortsætter de ubehagelige ngreb, for der er ingen til at stoppe dem ordentligt: Selv om de nye gruppeejere skriver:   “Vi vil gerne at alle holder en sober tone herinde, det vil sige ingen trusler fra vores siden mod de personer”, så fortsætter den dårlige tone.
Det er ualmindelig naivt at tro, en sober tone kan opretholdes , når først linien er lagt og tonen har fået lov at stå uimodsagt, uredigeret, ukommenteret af den ansvarlige gruppeleder.

Katten er af sækken, og dette er for mig et glimrende eksempel på, hvordan de sociale medier, her facebook, kan være et tveægget sværd, uanset at man har ædle intentioner om at forsvare nogle børn mod et system, der har fejlet.
Det er SÅ nemt at oprette en facebookgruppe i kampens hede. Og det er SÅ svært at styre.

Der er en grund til, at hadegrupper er forbudt på facebook ( se mine tidligere indlæg om hadegrupper, herunder netop en om en sagsbehandler der også måtte omrking politiet, samt min artikel på K-forum om samme hadegrupper). Der er også en grund til, at man skal tænke sig om både to og tre gange, inden man går fra tanke til handling.

Mange enkeltpersoner, der måske er ukyndige på nettet, og i hvertfald ukyndige i forhold til, hvordan man styrer en onlinedebat, kommer til at skade både personer og sager og sig selv på uoprettelig vis.

En af de principielle følger, denne case foreløbig har fået, er , at socialrådgivernes formand Bettina Post nu udtaler:
»Hvis jeg bliver spurgt, om sagsbehandlere skal deltage i denne type dokumentarfilm, vil jeg fraråde det«, siger Bettina Post.
Hun mener istedet, at det bør være en formel person længere oppe i systemet, der skal gå på skærmen i den type sager. Det kunne for eksempel være en kommunaldirektør eller borgmester, siger hun til Politiken.

Som kommunikationsrådgiver og journalist synes jeg selvfølgelig det er noget skidt, at ansvarlige medarbejdere nu tilrådes ikke at deltage i dokumentarer. Som borger synes jeg det også. Det er ikke det samme at få en borgmester eller en chefs andenhåndsudtalelser, hvis man kan få førstehåndsudsagnet.
Men jeg forstår så glimrende Bettina Post.

Det er beklageligt, og mest beklageligt er det, at en del facebookbrugere ikke forstår konsekvensen ved at lægge andre mennesker for had på et digitalt medie.  Man kan komme til at sætte nogle snebolde i gang ned ad bakkken uden nogen som helst chance for at stoppe dem.
Sådan er facebook nemlig også.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.