Forfattere strømmer til Canada i efteråret

JoAnn Roberts passer velkomstdisken i Torontos harbourfront center hvor den internationale forfatterfestival finder sted.

JoAnn Roberts passer velkomsten i Torontos Harbourfront Center og kan lige akkurat skimtes ved disken.

I disse dage har receptionisten JoAnn Roberts på Harbourfront Center i Toronto megatravlt: Der er International forfatterfestival med et hav af besøgende, både forfattere og folk, der ønsker at møde forfatterne.
De sidste 19 år har hun troligt vist forfattere til rette, taget imod dem og håndteret deres praktiske udfordringer, når de som gæster ved den meget velbesøgte IFOA, International Festival of Authors, møder op og skal finde de sale og udendørs telte, hvor de skal læse op for hundredvis af tilhørere. Men hun er ikke ked af det , tværtimod: Når JoAnn Roberts får programmet for årets forfatterfestival i hånden, ved hun, hvad hun skal læse i løbet af den lange mørke vinter. De fire siders program udgør simpelthen årets bedste anbefalinger.

Canada er et mekka for bogelskere, og oktober-november er højsæson for festivaler, hvor forfattere fra hele verden mødes, læser op af deres seneste udgivelser, og selv tanker op ved at udveksle erfaringer med andre skrivende.
De fire største festivaler finder sted som perler på en snor i Calgary, Vancouver, Toronto og Ottawa. Forfatterne kommer fra nær og fjern. I år er Danmark repræsenteret af Sara Blædel, hvis bog “De glemte piger” netop er udkommet på engelsk, og af Ulrikka S. Gernes, der bl.a. læser op af “Flosset opus for strygere og blæsere”.

–    Der kan være flere årsager til, at Canada har så mange forfattere, fortæller Meghan Gribben, kommunikationsmedarbejder ved IFOR, International Festival of Authors. – Vi er verdens næststørste land, men har alligevel kun 35 millioner indbyggere. Der kan være langt mellem menneskene, og vintrene er mørke, så at skrive er en oplagt beskæftigelse.

Ja, netop !

En anden årsag er, at forfatterne ikke alle er født i Canada, men er indvandrere, der skriver med baggrund i deres egen kultur. Michael Ondaatje er for eksempel srilankansk canadisk og nok mest kendt for “Den engelske patient”. Hans første roman, “In the skin of a lion”, tager udgangspunkt i Torontos emigranter 1920-30erne.

Endelig er det ikke uvæsentligt, at man gennem hele sin skolegang skal læse langt flere bøger, end i Danmark, og at der på gymnasieniveau undervises i creative writing. At skrive kan for mange være identitetsskabende i denne forholdsvis nye nation, der 2017 fejrer 150 året for sin dannelse, og som primært er domineret af to store litterære nationer, England og Frankrig.

I oktober i år rejste jeg i Canada for at besøge nogle af de mange boghandlere, der er i landet. Det kan du læse mere om her i Berlingske, hvor jeg gennemgår 6 af de sjoveste.

Nedenfor finder du nogle billeder derfra.
Skulle du være interesseret i at tage til festivalerne næste år, så tjek hjemmesiderne her:

Wordfest i Calgary
www.wordfest.com

The Vancouver Writers Festival
www.Writersfest.bc.ca

Whistler Writers festival
www.whistlerwritersfest.com

International Festival of Authors i Toronto
www.ifoa.org

IFOA Ontario
Litteratur på Tour
27 primært canadiske forfattere læser op i en lang række af provinsens byer.
www.Litontour.com

Writers Festival in Ottawa
www.writersfestival.org

Sidney Booktown
Byen Sidney på Vancouver Island er udråbt som Canadas eneste bogby.
En lille by med fire boghandlere, foredrag og oplæsninger
www.sidneybooktown.ca

Canada 2 033Little Free Library
Tag en bog og læg en anden.
Over hele verden er der registreret 32.000 små bogbyttekasser i ordningen “Little Free Library”. I Danmark foreløbig kun to. Canada har det næststørste antal. De står på tilfældige steder, villaveje eller naturlige mødesteder. I Vancouver blev bogbyttekasserne introduceret af et par skolepiger, som skrev om dem i en opgave om genbrug.
www.littlefreelibrary.org

 

 

 

Bliv inspireret af billederne her:

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.