Er ordet sociale medier hensigtsmæssigt i Danmark ?

Jeg faldt i snak her på Unicoms konference om social network tools and their business application med webloggeren Stowe Boyd, som fortalte, at han under Reboot i sommer i København virkelig havde fået lyst til at skabe sig flere opgaver i Europa. Vi kom derfor til at tale om, hvad man opfatter som sociale medier i Danmark, og jeg synes faktisk , det er et problem, at man bruger et ord som social i forbindelse med dette område. Ordet social er lidt uheldigt. For mig er der over-eller undertoner af noget med nogen, der ikke kan klare sig selv. Og de sociale medier indikerer noget med nogen, der holder kaffe stue eller er sammen for selskabets skyld. Den amme reaktion har jeg fået, når jeg over for nogen, der ikke kender området, bruger ordet sociale medier eller sociale netværk.

Man kan sige, at sociale medier selvfølgelig indeholder et meget stort element af, at man laver noget sammen med andre, men sociale medier skulle måske snarere hedde relationsmedier i Danmark for at undgå at folk forbinder noget dobbelttydigtt med begrebet.

Jeg har i hvert fald selv et problem at bruge ordet, selv om det nu er skabt og på vej ind til den internationale sprogbrug.

Abelone Glahn

6 kommentarer til “Er ordet sociale medier hensigtsmæssigt i Danmark ?

 • Hm – jeg er nok slet ikke enig i, at der er et problem med ordet social.

  Og nu hedder det jo også “social software” (på udenlandsk) – alt det med blogs og wikier og tagging og billeddeling og al den slags.

  Og at kalde det noget med relationer holder ikke for mig, for så tænker jeg straks i relations-databaser – altså hvor det er relationer mellem systemer/data – og det er det jo netop ikke i sociale medier. Det er software der muliggør sociale relationer mellem mennesker. Hvis vi endelig skal have et dansk udtryk skal det måske hedde noget med mennesker eller noget med deltagelse?

  Jeg fortsætter nok bare med at bruge ord som “sociale medier”, “social software” og social som noget grundlæggende positivt – men nu har jeg så også døbt min virksomhed noget med social, så det siger sig selv, at jeg ikke har de konnotationer, du taler om 🙂

  For mig er det udelukkende noget positivt at være social, at have sociale egenskaber, at have social intelligens osv. Selvfølgelig kan man være et socialt tilfælde og så har man typisk problemer med at indgå i sociale relationer 🙂

  Når folk mener at blogs er kaffestuer og at vi blogger for at få noget socialt ud af det, så ranker jeg da bare ryggen og indrømmer blankt. For mig er det fundamentalt ved bloggen, at den muliggør det sociale, så hvis fællesskab og sociale relationer opfattes som spild af tid eller ligegyldigt, så tror jeg bare ikke, man skal begynde at blogge.

  Det sjove er, at de folk der siger, at bloggen jo er en kaffestue og at man “bare sidder der og sludrer med sine venner” – meget ofte er de samme som mener, at vi jo slet ikke kommer hinanden ved, når vi sidder her bag hver vores skærm 🙂

 • Nu har Trine-Maria allerede “været her” – og vil gerne beholde “sociale” – men hun har før brugt ordet samtale-teknologier, som jeg synes er godt, selv om det lyder som om det kun dækker medier, hvor man bruger stemmen (som podcast og Skype). Men mange af os ved, at samtaler er mere end det. Det kan også være at gøre dét, jeg gør lige nu, nemlig at kommentere i en blog.

  Der er også netværksmedier – kan måske bruges.

  I øvrigt har jeg hele dagen været til seminar om P2P, altså peer to peer, som også kan kaldes person-to-person – altså hvor vi kommunikerer fra node til node og ikke via en central server.

  Jeg har blogget om seminaret her:

  http://podblog.dk/2006/09/20/podcasting-%e2%80%93-peer-to-peer-%e2%80%93-person-to-person-%e2%80%93-men-hvad-er-det-v%c3%a6rd/

  Disse ord-diskussioner synes jeg da er interessante, fordi de skærper opmærksomheden på, hvad det egentlig er, vi laver, men vi skal også passe på, at andre ikke “står af”, fordi vi i Danmark gerne vil finde nye ord.

  Senest har DRs klassiske program “Amadeus” efterlyst bud på et nyt navn for podcast – og forslagene er foreløbig “gem-udsendelse” og “snap-radio” – er det ikke lidt søgt?

  Men ja, Abelone, du har da ret i, at der er lidt “levn fra velfærdssamfundet” over det dér “social” – men i disse tider synes jeg ikke, at det gør noget 😉

 • Har et større problem med ordet “medier”.

  Ordet “social media” er meget lokalt til danmark – ser det ikke anvendt ret mange andre steder.

 • Jeg tror ikke at vi undgår problemer med nye begreber. Ordet sociale i sammenhængen medier og i sammenhængen netværk bliver misforstået derhen, at det er useriøst, fritid og nærmest noget med dating. Det er i hvert fald det problem jeg er stødt på i den forbindelse.
  Den med “socialhjælp” associationen er jeg ikke stødt på før.

  Jeg ser dog udtrykket anvendt masser af steder i udlandet, men måske er gassen gået lidt af det.

  Der er ikke mig bekendt et godt dækkende udtryk, som kan bruges og forstås ens mange steder i verden.
  Mange steder i verden er man faktisk slet ikke opmærksom på disse ting endnu – måske fordi man har andre ting at slås med.

  Jeg er tilhænger af at udtryk får lov til at udvikle sig helt selv – uden konkurrencer om nye danske ord. Det er formålsløst at forsøge at udskifte et ord med et andet.

  Nu har jeg oven i købet brugt udtrykket i mit firmanavn, så mon ikke det slår an?

  😉

  Ellers skifter jeg da bare navn.

  (PS: Da jeg for snart 20 år siden begyndte at bruge udtrykket computermedier var der masser af mennesker der havde problemer med det. Dengang var computeren en maskine og et værktøj og ikke et medie. Tiderne skifter)

 • Jeg er fuldstændig enig med Trine-Maria. At ordet “social” har nogle uheldige konnotationer for nogle mennesker, som har angst for at blive sat i bås med reaktionære hippiekollektivister blot fordi de bruger ordet social i en positiv sammenhæng, kan ikke ligge til last for ordets egentlige betydning. Når man bruger ordet i denne sammenhæng – sociale medier – beskriver det meget præcist hvad det er; medier som er drevet af et socialt engagement. Relationsmedier er da heller ikke så tosset et udtryk. Man kunne også tale om dialogiske medier.

 • Jørgen
  18 årsiden

  Jeg kan sagtens følge dit ræsonnement. Som ikke-fagperson på dette område må jeg indrømme, at jeg ved “sociale medier” tænker på “Hus Forbi” – de hjemløses avis.

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.