Derfor har jeg skrevet denne smertefulde – og dog lindrende bog

For en del år siden, i 1998 siden besøgte jeg en boghandel i York i England og begyndte at lede efter bøger om tvillinger, hvilket jeg som mor til et sæt enæggede drenge nærmest automatisk gør, hver gang jeg er i udlandet.

På en af  hylderne fandt jeg en bog af psykoterapeut Joan Woodward, som jeg ikke kendte endnu. Lone Twin – Understanding twin bereavement and loss var titlen. Med baggrund i flere end 200 interviews beskrev Joan Woodward – der selv som treårig mistede sin tvillingesøster – forskellige typer af tab og forklarede tabene i forhold til den engelsk læge og psykoanalytiker John Bowlbys teorier om spædbarnets tab af tilknytning til moderen.

Med det samme var jeg klar over, at dette var en vigtig bog, som jeg måtte have med hjem, men jeg havde ikke engelske pund nok på mig, så jeg rakte bogen til ekspedienten og bad hende passe på den, mens jeg løb hen for at veksle penge. Da jeg vendte tilbage, fandt jeg hende helt opslugt af at læse bogen.
Jeg blev noget overrasket, og hun undskyldte mange gange for at være gået i gang med at nærlæse ”min” bog, men så sagde hun: ”Min storesøster blev født som tvilling, men hendes søster døde underfødslen.Min søster vidste intet om dette, før min morfortalte hende det for nylig på hendes 38- års fødselsdag. Nu forstår jeg den måde, hun har opført sig på, og hvorfor hun altid har sagt, at hun følte sig ensom”.
Jeg betalte bogen og var på vej ud, da hun så meget direkte på mig og tilføjede: ”Og måske ville jeg ikke være blevet født, hvis tvillingen havde overlevet…”

Den dag forstod jeg, at dét at miste sin tvilling ikke kun er et anliggende for den efterladte tvilling, men for hele familien. Desuden indså jeg det uudtalelige – at jeg som tvillingemor en dag selv kunne komme til at stå i den situation at miste en af mine sønner, og at en af dem uvægerligt vil miste sin bror en skønne dag og stå alene tilbage. Og hvor skulle han så gå hen med sin sorg? Beslutningen om at skrive en bog blev taget.

Bogen er nu skrevet! Den hedder “Tvillingetab – om at leve med tabet af en medtvilling eller et tvillingebarn” og udkommer fredag den 26. september 2014 ved en særlig begivenhed, hvor filmen The Lone Twin bliver vist samtidig.

Læs mere her: www.tvillingetab.dk  og tilmeld dig begivenheden her:

abelone glahn og joan woodward

I sommer tog jeg til Birmingham og interviewede Joan Woodward. Her er vi sammen i en typisk selfie!

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.