Blond, (ikke helt)blåøjet og bag slør i fem år

“Den muslimske kultur, som jeg så den praktiseret i Mellemøsten, er meget forskellig fra min kultur. Hvor forskellig gik mere og mere op for mig. Min verden og deres. Min danskhed og deres, til stede som et indiskutabelt udgangspunkt for adfærd.
Når jeg oplevede adfærd, jeg ikke forstod, og som til tider var mig imod, kunne jeg i reglen finde forklaringen og dermed forståelsen. Denne forståelse er alfa og omega for et frugtbart samvær;
Jeg ville ønske, jeg havde haft den forståelse, da jeg ankom: så ville jeg have haft et bedre udgangspunkt for mit ophold.
Jeg ville også ønske, at jeg havde haft forståelsen, da jeg boede hjemme i Danmark. Så kunne jeg måske have forstået vors medborgere af anden etnisk herkomst bedre og gjort mere for integrationen på det personlige plan”

Benedicte Lange med sin bog Livet bag sløret

Benedicte Lange med sin bog "Livet bag sløret"

Ordene kommer fra Benedicte Langes nye bog “Livet bag sløret”, som jeg netop har læst. En bog  som er klog på overraskende og provokerende oplevelser fra en udstationering i Mellemøsten i fem år. Benedicte rejste rundt i Mellemøsten  som leder af en medicinalvirksomheds aktiviteter og tog samtidig en MBA som den eneste udlænding på holdet , hvor hun mødte både en anden undervisningskultur og en anden omgang mellem de studerende end den, der hersker i det danske uddannelsessystem.

Hendes møde med andre kulturer i de forskellige lande i Mellemøsten – for der er ret stor forskel på de enkelte lande og emirater – har hun beskrevet levende med udgangspunkt i, at hun og hendes mand og to teenagere valgte at bo der i fem år.

Bogen er glimrende at få forstand af, og jeg vil anbefale den til enhver, der skal være udstationeret i Mellemøsten at få forstand af. Mest fordi den er meget konkret og erfaringsrig på det liv, der er en udsendts.
Jeg har bekendte, som overvejer at tage et år eller flere til Abu Dhabi eller Dubai, for “der skulle være så fedt og så tjener vi også en masse penge”, og fred være med dem – men læs lige Benedictes bog først, så du i det mindste er forberedt på netop at forstå forskellighederne, og så du tager noget af forståelsen med hjem.
Benedictes bog læste jeg om hos Peter Horn i hans nyhedsbrev. Når den fangede min opmærksomhed særligt, var det fordi jeg genkendte hendes navn – vi har gået i skole sammen for mange, rigtig mange år siden.
Men jeg kunne ærlig talt ikke genkende hende på billedet i bogen:
 men det er der måske ikke noget at sige til…

Pludselig var hun dér igen, og vi mødtes forleden IRL. At læse hendes bog først gav også en god update på, hvor hun var i livet.  Så ud over, at jeg læste en bog, der gjorde mig klogere – og faktisk også interesseret i selv at blive udsendt – skulle nogen have lyst til at sende mig ud…. – så var det en fin anledning til at knytte forbindelsen igen.

Hun er nu gået selvstændig og i fuld gang med sit nye selskab Greenhouse Pharma.
Abelone Glahn

Én kommentar til “Blond, (ikke helt)blåøjet og bag slør i fem år

  • Mette Weber
    15 årsiden

    Dejligt at læse om denne bog og hvad den kan give til udstationerede, af interkulturelle kompetncer. Jeg håbe rat rigtig mange vil læse den og udvikle et globalt udsyn … men det er nok for blåøjet. Har bestilt bogen da det jo er mit arbejdsfelt
    Mette Weber

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.