50 plussere har is i maven i en krise

Mange har spurgt mig, hvordan man dog tør starte egen virksomhed på nuværende tidspunkt.  Jeg tror ikke, det er så skræmmende endda, faktisk tror jeg, at 50 plussere har nogle helt basale kvaliteter, som de ynge ikke har, og som er meget efterspurgte netop nu.
Det er jeg blevet bestyrket i, mens jeg skrev bogen 50+ og nystartet.

Før, under og midt i krisen:
I den medvirker 12 selvstændige, der med hver deres udgangspunkt har startet egen virksomhed. Jeg har interviewet dem tre gange:
– Første gang før krisen (maj2008)
– Anden gang, da krisen meldte sig (oktober 08)
– Og igen i februar 2009 for at følge op på, om man så måtte lukke igen på grund af nedgangstiderne.

Det interessante er, at alle meddeler, at krisen selvfølgelig giver en vis turbulens, men at netop deres modenhed og dét , at de har ”været der før”, gør, at der er særlig efterspørgsel efter deres kompetencer.

Virksomheden er styrket af krisen
Som en af de interviewde, Niels Holger Poulsen udtrykker det i bogen, så er hans rådgivningsvirksomhed uforandret af krisen, eller rettere relativt styrket, fordi han ikke bliver så skræmt af det, der siges om finanskrise. Hvor slemt kan det i grunden gå, spørger han og referer til, at vi i øjeblikket sammenligner finanskrisen med at blive ’bombet tilbage til 70’erne’, hvor han egentlig følte, at han havde det udmærket.

At være 50+ oplever han desuden som en stor styrke, dels fordi han har oplevet recession før og ikke bliver grebet af panik, som nogle af de yngre rådgivere, og dels fordi han er i stand til at hente gamle dyder frem igen, såsom respekten for likviditet. Han kan ikke understrege nok, at virksomheder skal have den indarbejdet dybt i fundamentet.

50+ er guerillaer i junglen:
Og så ser han i øvrigt et stort potentiale for netop små virksomheder i krisetider. Små virksomheder har en langt større manøvredygtighed end de større i en krise:

– Jeg har brugt et billede af mig selv som guerillavirksomhed, der kan være effektiv ved at bevæge sig fra tue til tue i modsætning til den store hær. Som mindre rådgiver kan man komme hurtigt i gang med sin kunde uden at have det helt store apparat med. Og der er ikke så mange faste omkostninger at skulle dække som for den store virksomhed. Det burde give de små virksomheder nogle operationelle fordele i krisetider. De kan sagtens operere i junglen, de skal måske bare lære at se lidt anderledes på tingene.

På billedet ser man disse mennesker med is i maven – de medvirker alle i min bog “50+ og nystartet”
 Fra venstre er det: Niels Maagaard, Birte Sundbye, Susan Odborg, Helen Martin, Hanne Aandahl, Michael Goldschmidt, Dorrit West, Annette Munch, Carsten Ingemann, Jukka Boisen, Abelone Glahn og Niels Holger Poulsen. Jette Glargaard var fraværende.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.