Styr på Facebooks nye privatlivsindstillinger

For nylig ændrede Facebook måden, man kan sætte sine privatlivsindstillinger på. Deres nye politik har givet anledning til en hel masse diskussion, fordi ændringerne ikke nødvendigvis er til det bedre, skønt det umiddelbart kunne se sådan ud.

Jeg har fundet et par indlæg, der er interessante at læse i deres fulde omfang.
Først og fremmest en meget kritisk gennemgang (hvor det kan betale sig at læse kommentarerne også) af den nye politik, som direkte kaldes fiasko.
Det er Jason Kincaid på Techcrunch, der kritiserer, især for at facebook med sine muligheder for at dele wallposts, opslag mm med andre end sine venner, gør facebook til et mindre nært socialt netværk med dem man kender, og mere til et vidt åbent forum.
Det er især mulighederne for at dele med “everybody”,  eller “alle” som det hedder i den danske version, som anklages for at gøre opdateringer tilgængelige for almindelig googlesøgning, og altså ikke for ens private vennekreds alene.

Techcrunchs forklaring

Få Techcrunchs forklaring på originalindlægget ved at klikke på billedet

Det kan betyde, at man uforvarende kommer til at være åbenmundet over for langt flere, end man tror. Hvis man senere ønsker at stryge opdateringer som har været publiceret offentligt (til everyone/alle), kan facebook desværre også kun garantere for, at det bliver strøget i facebook selv, ikke hvis det ligger ude andre steder og evt er genbrugt. Du kan altså ikke holde mund med tilbagevirkende kraft.

Techcrunch er meget kritisk over for, om facebook er ved at slippe sin egenart af hænde for i stedet at opnå en funktion, der kan konkurrere med Twitter.

En mindre kritisk stemme kommer fra allfacebook, der til gengæld har lavet en anderledes video, som forklarer 10 punkter, enhver bør kende i privatlivsindstillingerne.

Jeg er personlig en lille smule træt af de små tutorials med hastigt udklippede papirstumper, der flyttes frem og tilbage på en tavle for at forklare funktionerne, og jeg synes, denne video gør sig umage med at forklare, hvordan man indstiller sine settings på en sjovere måde, mget nede på jorden for alle dummies. Dejligt med lidt videofornyelse.

De fleste råd vil man kende, eller nemt kunne tænke sig til, når man sætter sine nye privatlivsindstillinger, men der er et par tricks, som er gode at kende. Indstillingerne går i høj grad på en facebookbruger, der bruger facebook som privatperson, ikke en der bruger den til business.
Se videoen:

facebook-privacy-raad

Endelig er der facebooks egen forklaring på de nye indstillinger:
De er såmænd simpelt nok forklaret, men det er fornuftigt at vende argumenterne om: For eksempel anbefaler facebook, at man lader sine basisoplysninger om familie og sig selv være åbne for alle, fordi alle så man finde ud af, om du er den person, de leder efter.
MEN, det er jo netop dine måske meget private oplysninger, der bliver åbne for alle – og har du egentlig lyst til det?
Her er, hvad facebook skriver – tænk det lige igennem den anden vej også.

Vi anbefaler, at Alle skal kunne se de oplysninger, der gør det lettere for venner at finde, identificere og finde ud af mere om dig. Dette inkluderer basisinformation som din Om mig-beskrivelse, Familie og Forhold, Arbejde og oplysninger om Uddannelse og Website, så vel som opslag, du opretter som f.eks. billedalbum og statusopdateringer.

Husk, at oplysninger, som er synlige for Alle kan ses af alle på internettet. De er synlige for alle, der ser din profil, og Facebook-forbedrede applikationer og websites, som du bruger, har adgang til dem. Derudover kan de være synlige i søgemaskiner eller via RSS feeds.

 

Der er et par dage tilbage af de flestes juleferie. Brug lige lidt tid på at sætte dig ind i, hvordan de nye indstillinger håndteres.

Brug tid på at inddele dine venner i grupper!!!
Et af de (gamle og gode) råd, der er allermest træls ( for dem, der har mange venner) er, at inddele sine venner i forskellige grupper. Det tager lang tid, men det er virkelig nyttigt. For eksempel i “familie”, “arbejde”, “sport” . Det tager ret megen tid at gennemgå hver af vennerne og tildele dem en gruppe, men det kan betale sig på længere sigt, fordi du kan bruge privatlivsindstilingerne til for eksempel at give dine venner og familie adgang til at se dine opdateringer eller fotos, men udelukke dem, du har kategoriseret som tilhørende “arbejde”, altså nogen, der ikke skal vide alt om dig.
Husk så også at bruge disse gruppetildelinger, når du siger ja til nye venner.
Hav nogle gode juledage – og glem ikke livet uden for computeren …….

Abelone Glahn

Én kommentar til “Styr på Facebooks nye privatlivsindstillinger

  • Rasmus Møller Nielsen har en glimrende kommentar på K-forum til dette indlæg.
    Se her:
    http://www.kommunikationsforum.dk/abelone-glahn/blog/styr-paa-facebooks-nye-privatlivsindstillinger

    Han mener, man skal se det positive i, at FB tilretter sit site efter de mange brugerønsker, og “glæder sig over”, at han ikke er i FBs sko.

    Han henviser til den gennemgang, som Komfo har lavet af de nye indstillinger og hvordan de øver oplevelsen af facebook:
    http://komfo.com/nyhedsstroem/nye-privatindstillinger-oeger-facebook-oplevelsen.

    Jeg har svaret ham på Kforums side:

    Jeg er heller ikke ude efter facebooks skalp, men synes nok, at tidligere tiders forsømmelser om at give lidt mere – og nemmere findbar – oplysning til folk om brugen af privatlivsindstillingerne, nu betyder, at selv om facebooks nye tiltag kan være gode, så skal den enkelte bruger ind og inddele alle sine venner i forskellige kategorier, før de kan få det fulde udbytte af de nye tiltag. Og det er faktisk et ret stort arbejde.
    Med tidligere tiders forsømmelse mener jeg, at det har været underprioriteret at gøre det synligt og intuitivt nemt at benytte indstillingerne for privatlivsbegrænsninger , herunder at man kunne få rigtig meget ud af at inddele i vennegrupper.

    Det er glimrende, at FB nu forklarer hvordan man bruger de nye indstillinger, og jeg går også selv stærkt ind for vennegrupper – bruger dem selv meget – men sender en medfølende tanke til dem, der aldrig har brugt funktionen, og nu skal i gang med 2_300 venner, hvoraf man sikkert vil tildele flere grupper til nogle af dem. Hvilket pillearbejde.

    Hvis man skulle ønske sig noget nu, ville det være, at fb – eller en anden – KoMFO måske – kunne lave en gennemgang af, hvordan man som businessbruger af facebook kan drage fordel af de nye indstillinger – de gennemgange, der findes, tager alle udgangspunkt i, at man som fb-bruger er privatperson.
    Det er jeg for eksempel ikke. Jeg bruger fb til business og så gerne en businessorienteret gennemgang forklaret.
    Komfo – kom igen – I har gjort det før 🙂 et lille nyt projekt til 2010 ?
    Godt nytår
    Abelone

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.