Gratis måder at holde alumni kontakt
Jeg bloggede for nylig om værdien ved at have et stærkt netværk for tidligere ansatte.
Her kommer et par overvejelser om nemme og gratis måder at holde kontakten via sociale netværk
Alumni-grupper på gratisløsninger
Blandt de gratis muligheder (som også åbner for at de tidligere medarbejdere dukker frem af sig selv) er LinkedIns mulighed for at lave grupper, herunder alumnigrupper. Jeg er selv lige blevet inviteret med ind i en gruppe for tidligere DR medarbejdere, som samles i X-DR-gruppen. Dette er organiseret af en tidligere mearbejder, og gruppen giver mig mulighed for at genfinde folk, der også har forladt en tidligere meget elsket virksomhed. Jeg her personligt brugt gruppen til at finde folk, som ikke umiddelbart er i mit eget netværk, men som jeg ser, jeg deler en fælles referenceramme med, nemlig DR. Dem har jeg noget til tælles med og på en eller anden måde styrker det min relation til dem.
Gamle kolleger på LinkedIn
LinkedIn giver i forvejen mulighed for at man finder sine tidligere kolleger via funktionen “Find collegues”.
Man indtaster den årrække, hvori man har arbejder for virksomheden, og LinkedIn fortæller så, hvem ellers på LinkedIn, der har arbejdet for virksomheden i samme årrække.
Men alumnigruppen kan forbinder mig med flere end jeg måske selv har i netværket, og deres tilstedeværelse i gruppen signalerer også, at de er interesseret i at holde forbindelse med folk, der deler referencerammen.
Facebook
Facebook kan også bruges til at samle alumnis. Man må dog indvende, at det næppe er de helt gamle medarbejdere, der færdes på facebook, så en del vil man nok gå glip af at kunne kontakte, hvis man etablerer sin alumnigruppe på Facebook i dag.
Men, tjek engang lige hvor mange virksomheder, der rent faktisk allerede har en virksomhedsprofil på facebook og bruger den – det bliver helt naturligt for mange mennesker at lede efter deres gamle arbejdsplads via facebook om nogle år og holde forbindelsen ved lige.
Out of sight betyder ikke altid out of mind.
Fordele og ulemper ved gratisløsninger
En stor fordel kan være, at gruppeløsninger på Linkedin, facebook, ecademy mfl. netop er gratis.
En anden fordel ved at bruge de muligheder for gruppedannelse, som mere eller mindre åbne netværk giver, er, at man laver sin alumnigruppe et sted, hvor de tidligere medarbejdere er i forvejen.
Man skal således ikke ud at opsøge dem, selv bruge kræfter og timer på at genfinde dem, men istedet “lade sig finde”. Alene via tilstedeværelsen på disse platforme med mange brugere, hvor folk alligevel er, bliver det nemt at samle folk igen. Det rygtes via netværkets netværk, at der er en alumnigruppe.
Tør du selvorganiseringen?
Selvorganiseringen er derfor et meget stort plus: grupper kan netop også sættes op, således at alumnierne i høj grad selv driver disse netværk.
Det fordrer bare, at du som virksomhed tør at lade dette ske – eller indser, at det kan du alligvel ikke styre.
Selvorganisering er netop selvorganisering…
Hvor stor sikkerhed?
Ulempen kan være, at sådanne mere eller mindre åbne grupper ikke er passwordbeskyttede, at tingene ligger relativt åbne ude, og at en række mere personlige oplysninger, som du som virksomhed ellers godt kunne tænke dig at registrere, ikke kan ligger “derude”, hvor de er alt for findbare.
Endelig skal der ikke så meget til, før “de forkerte” kan komme med ind og læse med over skulderen.
Summa summarum: Alumni netværk giver dig god føling med dine tidligere medarbejdere, og du kan give meget igen til dem med henblik på at pleje en rekrutterbar base over folk, der kender virksomheden.
Prøv at bruge de åbne muligheder som pilotforsøg på at starte alumnigrupper.