Fire vigtige råd til iværksætteren på landet
Min gode kollega Julie Lindegård er i færd med at færdiggøre en bog om iværksættere på landet og har efterlyst gode råd på en af de postlister, jeg er med på.
Jeg har sendt hende disse forslag, som jeg her blogger også. Og så glæder jeg mig til at læse bogen.
1) Få dig en lokal netværksgruppe
Lav den selv, opsøg ligesindede i nærheden, mød hinanden lokalt. Sørg for at samle den af forskellige typer brancher, så I ikke opfatter hinanden som konkurrenter.
En sådan gruppe kan bruges til andet end faglig sparring og input. Den kan bruges som socialt forum, der kan fortælle mange andre vigtige ting så som hvor den bedste it-reparatør er, hvor man finder en skomager eller hvem der omsyer og reparerer lynlåse for en slik.
Og ikke mindst har du nogen at spise julefrokost med.
Visse a-kasser og lokale erhvervscentre opretter disse, fx gør DANA, og man kan finde dem på nettet.
Af selvstartede netværk i mit område (Lolland-Falster/Sydsjælland) findes for eksempel Vindstyrke.net, og Galaksen.net, begge netværk, der er opstået spontant og som har fået lidt hjælp fra erhvervscenter. Større netværk som Morgendagens Heltinder har også lokale grupper, men mit råd er at supplere evt. kønsbestemte netværk med netværk, der tager begge køn med.
Endelig er der jo Mikronet, som samler mikrovirksomheder landsdækkende. Her kan man søge på postnumre og finde eventuelle kandidater til en netværksgruppe.
Det er sådan Mikronet startede!
Mine råd til en netværksgruppe er at sørge for en vis husorden (fx om at fortrolighed, mødedeltagelse mv), en rytme i møderne, som ikke bør aflyses, selv om freelancere/iværksættere ofte bliver optaget af andet, samt et vist krav til, at der ikke “går kaffeklub i den” – det er et stykke arbejde at mødes i netværksgruppen, så sørg for at gøre møderne indholdsrige professionelt.
Endelig skal man sætte regler for hvem der må være med – hvis man medtager fastansatte, er dagligdagen/virkeligheden nok for forskellig, selv om de kan være spændende mennesker, og de har ofte svært ved at komme i dagtimerne.
Sidste ting – hav en strategi for, hvordan I vil udvide/supplere kredsen. Over tid vil nogen falde fra, og hvordan optager man nye?
2) Kom ud af huset.
Der kan nemt gå sutsko i den, hvis du arbejder hjemme hele tiden og er alene. Sørg for enten at komme ud af huset et par gange om ugen eller med tiden at investere i en kontorplads sammen med nogle andre. Du kommer i længden til at savne en sparring, hvis du ikke i kraft af dit job kommer omkring. Kulturnetværket Kumbo mødes på det lokale bryghus i Stege en gang om måneden. Sådan kan man også lave fredagsbar..
Den største trussel mod selvstændige, og især dem på landet, er Isolation!
3) Gå på arbejde.
Lad være med at tænke, at du jo ligeså godt kan fikse nogle af hustingene, når du alligevel går hjemme. Du “går ikke hjemme”. Du er på arbejde, blot i samme hus, som din bolig er.
Forlad køkken, stue og vaskerum, som de er kl.8.00, når du alligevel har sørget for at sende børnene i skole, og gå så på arbejde. Jeg har hørt om en, der går ud af den ene dør i sit hus, og ind ad en anden for mentalt at markere dette. Genoptag ikke dine huslige pligter, før din arbejdsdag er slut, præcis som du ville gøre, hvis du gik på arbejde uden for dit hjem.
4) Nyd friheden ved at kunne lade op ude i naturen.
Især vidensarbejdere har brug for pauser. Og hvor befriende er det ikke at lade hjernen få fred til at lagre tingene, give rum til kreativitet, som ikke trives foran skærmen nonstop, og gøre det ved at gå en tur i regn, rusk og sol.
Sådan så det ud, da vi startede LoFaNet, som siden tog initiativ til Mikronet.
Og så glædeligt nyt år By The Way