Employer Branding, videostatements og virtuel rekruttering
En tankevækkende artikel i gratisavisen 24 timer forleden, hvor en undersøgelse af Dansk Erhverv citeres:
I november 2007 undersøgte Dansk Erhverv, hvordan 200 af deres medlemmer profilerede sig over for nuværende og kommende medarbejdere på deres hjemmesider. Billedet var ikke til at tage fejl af: Kun 10 procent, altså 20 af de undersøgte firmaer, profilerede sig tydeligt fx ved at have en tydelig sektion, der henvendte sig til interesserede ansøgere.
Det er selvfølgelig ikke særlig godt, da en del af ansøgerne vælger at undersøge en eventuel kommende arbejdsplads, inden de søger job. Er præsentationen på nettet for ringe, falder nogle fra allerede her.
Er præsentationen derimod interessant, kan den tiltrække.
So far, so good.
Men en del af disse præsentationssites lader meget tilbage at ønske. Man ser i stigende grad, at de indeholder “testemonials” om, hvor fedt det er at arbejde på stedet, men på mig virker det som regel meget utroværdigt, da præsentationen er planlagt, koreograferet og indtalt.
Engang var disse statements gode og troværdige, ligesom dengang hvor netto kom frem med de første Jesper Jargils fremragende sort-hvide TVreklamer, hvor jeg især husker den svenske mand, der står og kigger ud over Øresund og fortæller om sit udmærkede Nettobesøg, hvorefter han siger “Jävla danskare”, ellere er det “Jävla Netto” ?
Nå, men i dag (mis)bruges disse statements på mere eller mindre elegant vis.
Det er meget sjældent, at man ser nogle video-statements, som virkelig er virksomheden, levendegør virksomheden.
Det bedste eksempel jeg har set, er Google, der fortæller om rekrutteringsprocesssen, om at komme til interview på google. Videoen , der selvfølgelig ligger i et You Tube format både på You Tube og på Google egen hjemmeside, lever Google, ånder Google.
I modsætning til dette ligger mange testemonialklip kun på virksomhedens egen hjemmeside. Virksomheden har således ikke forstået, at man ikke som kandidat nødvendigvis har hørt om virksomheden og derefter går ind på hjemmesiden for at se testemonioals, men at man i den yngre generation godt kan finde på at gå på nettet og planløst se sjove videoer – og er der en god en, så rates den – ligesom Googles rekrutteringsvideo er blevet det.
Mit råd er, at virksomheder, der vil arbejde med virtuel rekruttering, herunder at brande virksomheden mod kommende employees, skal tænke meget over at være i dialog, være mere udadvendt, være mere aktiv på nettet UDEN FOR DERES EGET DOMAINE.
Læs et par input her, hvor Erhvervsbladet har taget emnet op.