Dét betyder “Over stok og sten”
I går var jeg sammen med en håndfuld andre mikrovirksomheder på virksomhedsbesøg hos et par mikronetter på Bogø.
første holdeplads var hos Lisbeth Ellemose, indretningsarkitekt, som blandt andet har en stor forkærlighed for at indrette og tilbageføre ejendomme til, hvordan de var oprindelig.
Hun fortalte, at udtrykket “Over stok og sten” slet ikke har noget at gøre med at løbe hen over stok og sten på sine mere eller mindre hurtige ben, men derimod kommer af at male bindingsværk. Maler man over stok (træværk) og sten (murværk) maler man med samme maling over begge dele ( i modsætning til at male træværket sort og murfladen hvid. Murfladen har også et andet udtryk, tavle tror jeg nok, men det husker jeg ikke så godt.
Her viser Lisbeth hvordan hendes hus er malet over stok og sten.
Det er nemlig den rigtige betydning af udtrykket “over stok og sten”. Jeg er uddannet arkitekt med speciale i restaurering af gamle huse og synes at det er vigtigt at de gamle bygningsudtryk bevares og bruges på den rigtige måde. Mvh
Det svar har jeg længe søgt efter som Sven-Erik Holm Nielsen giver udtryk for. Det var en gammel møller fra frilandsmuseets møllerlaug der for flere år siden fortalte mig at det betød overmaling af stok og sten på bindingsværkshuse. Men andre jeg taler med, holder fast ved den tyske betegnelse, at løbe over stok og sten på marken. Mvh Jørgen
Jeg kan tilføje, for at underbygge mit udsagn, at en “Stok” er de etage-høje lodrette dele af bindingsværket. Derfor ordet feks. 2. “Stokværk”, som henviser til 2. etage. Man skal dog være opmærksom på at de bindingsværsdele som står i hjørnerne betegnes “Stolper”. De korte lodrette bindingsværsdele betegnes “Dok”