Bevares integritet på nettet, når alt registreres?
Af en svensk undersøgelse fra 2007 om ungdom og integritet fremgik det, at hele 83 procent af de unge i alderen 14-18 år har lagt billeder af sig selv på Internettet, og at 52 procent på et eller andet tidspunkt har skrevet i en blog.
Dog ved kun 67 procent, at deres surfen og søgninger kan gemmes af fx Google.
Godt halvdelen af de unge har ingen begrænsninger for, hvad de skriver på internettet, eller hvilke billeder de lægger ud. De tænker ikke på fremtiden, hvad det angår, og ifølge undersøgelsen kan det skyldes den misforståelse, at det, der er lagt på internettet, automatisk forsvinder efter et par år.
Dettte er et citat fra Institut for fremtidsforsknings seneste udgave af magasinet FO/Fremtidsorientering, som bringer en spændende artikel om digitale spor af Sara Jönsson, bachelor i sociologi og forskningsassisten ved IFF.
En af hendes pointer er, at registreringerne af vores spor på nettet bliver hyppigre og hyppigere uden at der er de store indvendinger. ej heller mod at brugen af sider som facebook indbefatter, at man forærer rettighederne til billeder mm. Svenske aviser advarede de ca 400.000 svenske brugere mod dette i annoncer.
Ved hjælp af disse billeder kan personerne senere ansigtsidentificeres i sammehænge, som de ikke kender til, Man har muligvis kunnet forestille sig en voldsom reaktion på den slags nyheder, men den kom ikke, skriver Jönsson. Tværtimod reagerede mange unge brugere med ligegyldighed.
Hun rejser spørgsmålet om de mange forskellige overvågninger, vi udsættes for – fra mailregistrering , brug af kort med magnetstriber, til kameraovervågning på gaderne – er en udvikling, vi kan stoppe, eller om vi for længst er kommet over point of no return.
Når jeg ser, hvad der ligger ude på nettet, og hvor ukyndige eller ligeglade folk er med ,hvad de lægger ud, er jeg bange for, at svaret er det sidste, men er da glad for tiltag som PROSAs initiativ i 2007 til at samle programmer, der muliggør anonym surfing på nettet.
I Sverige har man ligefrem dannet Stoppa Storebror.
Prøv engang at læse deres liste over typiske indvendinger mod, at man protesterer over overvågningen.
Eller få et (gysende) indblik i, hvad der allerede kan lade sig gøre i overvågningens ABC.
Jeg har tidligere blogget om hvordan man får fjernet ting fra Google, men dette forslår som en skrædder i helvede i forhold til at påvirke, hvad du selv trækker dig af elektroniske spor i gennem dine indkøb, mails og bevægelsesmønstre på nettet, der aflæses og derefter bruges til at kommunikere med dig. På godt og ondt. hvor går grænsen for, hvad vi skal tillade – hvad vil du selv være med til?