Seniorer er sat på Folkemødets dagsorden 2022
Manglen på arbejdskraft og det støt stigende antal danskere, der bliver ældre, har i år fundet vej til flere sessions på Folkemødet på Bornholm 16.-19. juni.
Manglen på arbejdskraft har tydeliggjort, at arbejdsgiverne nu bliver nødt til at se på, hvordan de enten kan fastholde seniorerne på arbejdspladsen eller simpelthen begynde at ansætte de mange, der aldersdiskrimineres og ikke bliver ansat, alene fordi de har rundt de 55+.
Og stigningen i antallet af dansere over 67 (den nugældende folkepensionsalder) er uundgåelig, af rent demografiske årsager – vi blir simpelthen bare flere og flere gamle – i alle aldre fra 67 til 107+.
Jeg er så heldig at være inviteret til to sessioner, der tager fat på nogle af de udfordringer, der kan håndteres positivt, hvis vi altså gør en indsats.
Første gang fredag den 17. juni 2022 18:30 – 19:20 i Københavns Universitets telt G 30, hvor jeg skal diskutere “Gammel, senior, ældre, moden – hvad betyder alder?” i et panel.
Panelet består af Bjarke Oxlund, professor i antropologi, Anette Tybjerg-Jeppesen, ph.d.-stipendiat i psykologi, Jesper Brask Fischer, programchef i pensionskassen PFA og @dorritboilerehauge, stifter af @SilverstarterInitiative, model og forsker i mode og branding ved AAU.
Debatoplægget fra arrangøren, Københavns Universitet om sundhed, omsorg og forebyggelse, lyder sådan her: (forsynet med mine link)
“Opfattelsen af, hvad det vil sige at være ”gammel”, ”ældre” og ”senior” er under opbrud. I 2021 lancerede WHO kampagnen ”Global campaign to combat ageism”, Samme år kortlagde Ballisager, at hver femte danske virksomhed frasorterer kandidater pga. deres alder, og en ny sæson af Sex and the City medførte en omfattende debat af kvinders udseende, når de bliver ældre. På den baggrund inviterer vi til en debat om, hvad alder egentlig betyder. Hvilke fordomme og stereotyper hersker omkring aldring og ældre mennesker, og hvordan påvirker det ældre menneskers muligheder i arbejdsliv, offentlighed, parforhold osv.?”
Jeg glæder mig til at give mit bidrag, især om opfattelsen af gamle på arbejdsmarkedet. jeg har nogle budskaber, der netop handler om at gå egne veje i sit 3. arbejdsliv som mulighed for at tilrettelægge en tredje karriere på den måde, man har lyst til.
Og dagen efter, lørdag den 18. juni 2022 12:00 – 12:45 på Iværksætterskibet i Allinge Havn, hvor programmet står på “Senior Iværksættere, der har den største succesrate…” hos Dansk Crowdfunding Forening.
Dansk Crowdfunding Forening skriver i oplægget:
“Statistikkerne fra både ind-og udland taler deres eget sprog. Der er en direkte sammenhæng mellem iværksætterens alder og sandsynligheden for at projektet med en ny virksomhed lykkes. Alligevel er det de færreste af de succeshistorier, der når medierne. Her er det i langt højere grad de unge iværksættere, der får spalteplads og sendetid eller mange hits på de sociale medier. Vi dykker ned i hvad der gemmer sig bag tallene – og hvad der skal til ,for at senior iværksætterne får det fokus de fortjener.”
Jeg vil selvfølgelig fortælle om mine erfaringer med at starte i en moden alder, og nævne nogle af de benspænd, der opleves, når man vil være sin egen chef. Dem oplever jeg i særdeleshed i disse dage, hvor der er præcis en måned til , at jeg bliver folkepensionist. Forsikringer udløber, status skifter fra at være opfattet som ydende borger til at være nydende, og adskillige ordninger og love medfører egentlige forhindringer ved at være selvstændig og senior.
Jeg har nogle af mine bøger med, heriblandt “Senior og Selvstændig” fra @forlagetfrydenlund
[…] stillet forud for en paneldiskussion arrangeret af Københavns Universitet på Folkemødet 2022. Panelet bestod af ordstyreren Bjarke Oxlund (46 år), professor i antropologi, Anette Tybjerg-Jeppesen (45 år), […]