Tvillinger er lige så kloge som enkeltfødte

En skotsk undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal påviser, at tvillinger har en mærkbar lavere intelligenskvotient i barndommen end enkeltfødte i s amme familie, og afviser, at det har noget at gøre med sociale og økonomiske forhold.
Læs hele undersøgelsen på engelsk her og læs en kort udgave nederst på denne side.

Tvillinger.com har i den anledning bedt Kirsten Kyvik fra Det Danske Tvillingeregister om en vurdering af de skotske resultater, og hun siger: – Vi har ikke data, der bakker den skotske undersøgelse op. Tværtimod har vi nyere danske data, der siger, at tvillinger klarer sig lige så godt som enkeltfødte.
– Den kohorte [
den gruppe, der er målt på. red.anm. ]som den skotske undersøgelse nævner, arbejder med børn født 1950-1956.
Dengang var fødselsforholdene anderledes end de er i dag, og det er svært at sammenligne.
I dag er obstetrikken og gynækologien helt anderledes: Man opdager tvillinger meget tidligt og følger dem intenst under såvel graviditet som fødsel. Man har ikke hjemmefødsler med tvillinger og har langt større sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at man sikrere kommer igennem graviditet og fødsel med sundere børn til følge.

– Endelig har den skotske undersøgelse ikke taget højde for, at tvillinger beviseligt har en langsommere sprogudvikling, og at dette kan have indflydelse på undersøgelsen.
Kirsten Kyvik henviser endvidere til de resultater, som tvillingeregisteret har fremlagt for ganske nylig om tvillingers sundhedstilstand sammenlignet med enkeltfødte:

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.