Ti år med tvillinger.com og communities

en stolt moderDet er en ganske særlig dag i dag, mandag den 7. december, og jeg mener ikke på grund af klimatopmødet. I dag er det ti år siden jeg åbnede sitet tvillinger.com, et site, der startede med nogle få sider om tiden efter fødslen frem til skolegangen, og som i dag er Nordens største hjemmeside for og om tvillinger med tvillingebutik og ni onlinegrupper samt et forum for dem, der har mistet deres medtvilling.

Hvorfor er det interessant at blogge om på denne blog, der ellers handler om virtuelle fora?
Jo, fordi denne hjemmeside har netop været dén, der førte til, at jeg i dag rådgiver om virtual communities og sociale medier. Her er forklaringen:
Jeg er journalist og mor til enæggede drenge, der i dag er 19 år. Da jeg arbejdede som fastansat på DR, besluttede jeg at lave en multimedieproduktion om tvillinger, fordi jeg mente, der manglede en sådan. Ikke meget stof kunne man finde på dansk om tvillinger, og når jeg nu både havde tvillinger og evnen til at formulere mig, var det oplagt, at jeg skulle lave en sådan.
Jeg budgetterede med TV-programmer, DVDer, eller CDIer, som de hed dengang, undervisningsvidoer, lysbilledshow ( ja, det ER ti år siden), håndbøger og fagbøger, og til slut i budgettet havde jeg et punkt, der hed Hjemmeside. Budgettet var på 8 millioner, som jeg søgte forskellige steder, men jeg fik afslag på afslag. Undtagen fra Journalistforbundets Ophavsretsmidler, der gav mig 56.000 kroner til at virkeliggøre det, der stod nederst på listen – en hjemmeside. Det blev til tvillinger.com, men kun fordi jeg var superheldig:

På samme tid åbnede det, der i dag kendes som Netdoktor.dk, en af pionerene inden for onlinefællesskaber og portaler. Dette nyskabende sundhedssite var stiftet af en læge Carl J. Brandt, og en journalist, Rune Bech, og jeg fik et møde med de to, hvor jeg fortalte, at jeg ville lave et site om tvillinger. De viste mig en stor tiltro og sagde, at de gerne ville linke til mit site, hvis der var tilstrækkeligt professionelt stof deri. Og, hvad endnu mere væsentligt var, de forærede mig tre dage med optræning i at lave hjemmesider,  i Front Page, så jeg tog til Svendborg og lærte fra bunden, hvordan man lavede hjemmesider. Min lærer fik senre tvillinger selv!!

På forhånd havde jeg planlagt indholdet, vidste jo som tvillingemor udmærket, hvilket stof, der skulle lægges i sitet, og manglede blot kompetencen til at lave hjemmesiderne. Den fik jeg, og det betød et tigerspring for både tvillingesitet, og for de mange andre hjemmesider, jeg har kastet mig ud i siden.
Jeg sagde mit job op og startede som selvstændig og åbnede tvillinger.com i december 1999 fuldstændig uden at vide, hvilken konsekvens det fik. Jeg havde troet, jeg skulle drive almindelig freelancevirksomhed og havde ikke nogen anelse om, at denne hjemmeside kom til at ændre min tilværelse:
Et par uger efter åbningen af tvillinger.com skrev en mor til mig: Fint, du har oprettet sitet, men kunne du ikke oprette en postgruppe for tvillingeforældre.
Jeg anede ikke, hvad kvinden mente, og hun forklarede mig det meget enkelt, at en postgruppe var et sted, hvor man på Internettet kunne mødes og dele erfaringer med andre uden at mødes i virkeligheden. En måned efter var  listen oppe at køre.

Selvfølgelig kunne en sådan oprettes og i skrivende stund har den liste netop rundet 915 medlemmer. Den blev stiftet 7. januar 2000.
Hvad jeg ikke var klar over var, at jeg nu havde samlet det, der i fagtermer hedder et community, et sted på nettet hvor man ikke alene finder oplysninger, information og fakta, men også er i stand til at dele viden og erfaringer med andre med henblik på at udvikle og lære nyt.
I dag er tvillingesitet begavet med 9 postgrupper, hvoraf den allerførste klart er den mest aktive. Tvillingesitet er stort, velbesøgt og velrenommeret, men ikke specielt indtægtsgivende – det kunne det godt blive, hvis jeg valgte at prioritere de kommercielle kræfter her – men jeg bruger det snarere som et 100 procents pilotprojekt til at afprøve nyt ting på nettet. Jeg har åbnet en mindre internet forretning, og jeg er i gang med et eksperiment, hvor tvillingeforældre fra hele Danmark bidrager online til skrivningen af en bog med gode råd til andre forældre. I begyndelsen fik jeg også mange tip til historier, som jeg kunne sælge freelance, ligesom det har givet mig en række utrolig vigtige internationale kontakter.
Jeg udgav også i de første år som freelancer to bøger om tvillinger, en om de første ti år og en om voksne tvillinger, holdt foredrag om adskillelse, skolegang mv. og arbejdede en del med at holde foredrag om tvillinger for både forældre og fagpersonale. Men selv om jeg på grund af dette engagement i tvillinger i mange år var mest kendt som ”hende med tvillingerne”, lever jeg i dag af noget andet.

At forstå hvordan communities virker og se potentialet i, hvad de kan bruges til flyttede min virksomhed et helt andet sted hen. Det gik op for mig, at Internettet ville byde på mange flere muligheder for communities, og at jeg ville kunne lave mig en forretning med rådgivning om disse.

Det er dét, jeg lever af i dag – men tvillingestoffet er present hele tiden – jeg er i gang med endnu en bog om voksne tvillinger, der skal udkmme i 2010, og da tvillinger aldrig bliver umoderne, vil mit site formentlig også tage ti år mere  – men hvem ved hvordan det ser ud til den tid.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.