Netværk som “ombordstignings-øvelse” til nyansatte

Sæt system i inddragelsen af nye i virksomhedens netværk
”Relational onboarding”
er et udtryk for en systematisk velkomst til nye medarbejdere på deres første arbejdsdag.
Arbejdspladsen lægger en plan for den nyansatte og sørger for, at vedkommende kommer godt rundt i huset. For eksempel planlægges en liste med 10 personer både indenhus og udenhus, som den nyansatte forventes at tage kontakt til den første dag.
Ved at tage godt imod en medarbejder og lempe dem i gang med at skabe kontakter og relationer på deres nye arbejdsplads, giver man dem en håndsrækning til at finde sig tilrette.

Jeg spiller selv spillet Networkers med virksomheder og organisationer, der skal finde ud af, hvordan netværkskulturen er på en arbejdsplads og se, om vidensdelingen kunne foregå mere effektivt.
Dette spil bruges også af en række danske arbejdspladser hvert halve år, når nye medarbejdere skal ind i virksomheden og lære dens kultur og personer at kende.

Når de så skal fra borde igen:
Næsten lige så vigtigt som at hjælpe den nyansatte med at skabe netværk på arbejdspladsen, er det at sørge for, at der også tages hånd om dem, der forlader virksomheden i såkaldte alumni netværk, som jeg tidligere har skrevet om.
Disse alumninetværk af tidligere ansatte er en vigtig kilde til rekruttering senere, og der er mange fordele ved at ansætte tidligere medarbejdere.
Min norske kollega, som jeg samarbejder om alumninetværk med, Kerstin Marthinsen , alumnia.no udtrykker det således:

– Det er mange fordele ved at ansætte tidligere medarbejdere. Du ved, hvad du får, de ved hvad de går ind til og har erfaring, noget som hurtigere gør dem operative. Desuden forbliver ansatte generelt længere tid i stillingen anden gang, de ansættes.

Prøv en gang at tænke på, hvordan I modtager nye medarbejdere på virksomheden – er der noget, der kan gøres anderledes, bedre, så de hurtigre kommer ind i de interne netværk ?

Hvis man vil vide lidt mere om ledelse af netværk inde i virksomhederne, vil jeg i denne posting også gerne anbefale Christian Waldstrøms “Ledelse af netværk” fra Børsens Forlag.

Abelone Glahn

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.