Hængt ud på nettet, fik ingen hjælp, mistede job – og tilliden

Cyberchikane, Digital chikane Ingen kommentarer

En byggesagsmedarbejder i en dansk kommune oplevede i 2013 at blive hængt ud med navns nævnelse på en hadeside af en vred borger. Hendes arbejdsplads bakkede hende ikke op i at få stoppet krænkelsen, og først mange måneder senere blev siden slettet af borgeren selv. Medarbejderen blev senere fyret. Nu tre år efter har medarbejderen stadig følgevirkninger af krænkelsen.
Jeg har talt med kvinden både, mens sagen stod på og for nylig, da hun havde skiftet job og fået sagen lidt på afstand. Den sidder bare stadig dybt i hende. Hør hendes historie her:

Hadeside

Da en behjertet kollega i 2013 fortalte den erfarne kommunale byggesagsbehandler, at der var oprettet en hadeside mod hende på facebook, anede hun det ikke. Dels fordi hun ikke selv brugte facebook, dels fordi hun ikke i sin vildeste fantasi troede, at nogen ville gøre noget sådant. Men en borger, der havde fået besked på at fjerne nogle ulovligt opførte skure på grund af afstandene på hans grund, var blevet så vred over afgørelsen, at han ikke alene havde oprettet en hadeside, men også været ude at kontrollere målene på byggesagsbehandlerens egen matrikel og offentliggjorde dem. Opslagene var ikke anonyme, men bar mandens fulde navn. På siden blev desuden videreformidlet ubekræftede rygter om, at den pågældende byggesagsbehandler havde udtalt at ville ”nakke” en bestemt borger, samt andre udsagn, der alle såede tvivl om hendes faglighed og var injurierende angreb på såvel hendes person som på hendes arbejde. Læs videre…

 

Journalister chikaneres groft og trues på livet

Cyberchikane, Digital chikane Ingen kommentarer

Digital chikane kan være voldsomDet er skrappe sager, nogle af mine svenske journalistkolleger har været ude for. Ikke kun tusindvis af hademails, trolling og trusler både af journalisten og familien på diverse sociale medier, chikane på alle af døgnets timer, domainekapring af flere end 1800 journalisters og offentlige debattørers navne, offentliggørelse af privatadresser, også på familiemedlemmer, krænkende billeder og spredning af private fotos, men også detaljerede beskrivelser af, hvordan den kvindelige journalist skal voldtages med knive og have brysterne stegt, og af hvordan den mandlige sportsjournalist chikaneres vedholdende med alle elektroniske muligheder og trues til at flytte fra lokalområdet efter kritiske artikler om en fodboldklub.

Jeg er stadig lidt rystet efter at have læst svenske Rebecka Bohlins “Tackla hatet – om näthat, hot och hyr du skyddar dig” (Forlaget Ordfront)
Bogen giver også en stribe eksempler på kolleger, der bliver udsat for voldsomme fysiske trusler, placering af patronhylstre uden for døren, bomber i havehuset, regulære overfald, brandattentater og mordforsøg.

Og hvad er brøden ? At skrive om emner, som ophidser nogle, der kammer over i mishagsytringer og går hele vejen til egentlige trusler.
Emner som fædres rettigheder, ligestillingsspørgsmål, indvandrere og ikke mindst om de højreorienterede bevægelser i Sverige  udløser flest hadske angreb. Måske ikke overraskende, men alligevel er både omfang og karakter overraskende, set med danske øjne. Og hvis skribenterne så samtidig er kvinder, homoseksuelle eller har en anden hudfarve end hvid, tæller det dobbelt på hadskalaen.

Læs videre…

 

Derfor skal du ikke samle et tabt USB stik op uden for dit firma

Cyberchikane, Digital chikane Ingen kommentarer

CYBERCRIME Hvis du får indbrud i din virksomhed, er det synd for dig.
Hvis din virksomhed bliver hacket, er du et kvaj.

Så skarpt bliver forbryderiske angreb ofte skåret. Og netop derfor kvier mange virksomheder sig ved at fortælle, at de er blevet angrebet, fordi rygtet derom kan sprede sig som en steppebrand med omdømmetab, troværdighedstab og kundetab til følge.   Dét afholder mange fra at anmelde sager til politiet, skønt de ellers derved kunne bidrage til at få stoppet nogle af hackernes fremfærd og metoder.

NC3SKYT

Tryg Forsikring gik den modsatte vej for nylig og fortalte offentligt om, at de havde været udsat for ransomware for et godt stykke tid siden. Faktisk det meste af et år efter, at det var sket…. Tryg blev reddet af, at de havde backupfiler og et response team. Da Tryg stillede sig frem i Børsen og fortalte om angrebet, udtalte Trygs sikkerhedschef Tom Engly, at der er brug for mere åbenhed blandt danske virksomheder, når de bliver udsat for hackerangreb.
NC3SKYTDet er netop denne åbenhed, Rigspolitiet vil fremme – dog i en form, hvor det skal være muligt at fortælle om angreb uden nødvendigvis at gå ud i offentligheden. Et nyt samarbejde mellem politi og erhvervsliv, NC3SKYT, sigter mod, at virksomheder i fortrolighed kan henvende sig til Rigspolitiet og få hjælp til at imødegå angreb og fjerne trusler.
Det nye tiltag handler ikke om at stoppe angrebene en gang for alle. Det er erkendt umuligt. Men formålet er at forebygge, kriminalitetsforstyrre og skadebegrænse.
NC3Skyt hører under det Nationale Cyber Crime Center (deraf NC3 navnet). NC3Skyt ønsker at fremme et partnerskab mellem virksomheder og politiet, hvor begge parter under tavshedsbeskyttelse og i et fortroligt forum kan indberette og efterforske angreb.
læs den lange beskrivelse her i NC3Skyts udmærkede vejledning. Læs videre…

 

Din datters netflirt kan lukke din virksomhed

Cyberchikane Ingen kommentarer
modelfoto

Sagen fra New Zealand er usædvanlig, ulykkelig for flere, men lærerig for mange. Modelfoto

Da en fjortenårig newzealandsk pige i 2015 valgte at købe nogle udvidelser til computerspillet Minecraft hos en dansk udbyder, vidste hun ikke, at det ville komme til at betyde ydmygelser, chikane, trusler og ødelæggelse af både hendes eget rygte, faderens fitnessforretning, fleres skolers servere og 2,3 millioner teleabonnenters internetforbindelse.  Men sådan gik det i en sag, der er på vej til domfældelse ved retten i Kolding, og som viser, hvor sårbare vi kan være over for hackere, der vil hævne sig på helt almindelige mennesker. I dette tilfælde vil jeg gerne fortælle historien set med forretningsmæssige øjne: nemlig historien om, hvordan en mellemstor forretning kan blive ødelagt på ingen tid, hvis nogen ønsker at gøre ondt.

Forelskelsen udvikler sig i en uheldig retning
Pigen, lad os kalde hende Susan, var vild med Minecraft og købte hos en dansk udbyder, en dansker i tyverne fra Vejlekanten, lad os kalde ham Kim, de udvidelser, som gjorde, at hun kunne spille videre. Kim og Susan begyndte at skrive sammen, et tilfældigt møde via internettet, et klassisk forhold som pennevenner, der udviklede sig lidt efter lidt. Til forældrene fortalte hun om en sød dansk fyr, som hun skrev med, mens hun til fyren angiveligt beskrev sit forhold til forældrene som noget af et fængsel. Forældrene blev dog noget forskrækkede, da de overraskede Susan temmelig afklædt og i gang med at pille ved sig selv forskellige steder foran computeren med Kim i den anden ende. Det var ikke første gang, viste det sig, og Kim havde da også gemt en række af optagelserne af Susan på sin computer.

Læs videre…

 

Forsikring mod cyberchikane findes nu også i DK

Cyberchikane, Digital chikane, Sociale medier Ingen kommentarer

cyberchikaneDet britiske forsikringsselskab Chubbs har nu lanceret en forsikring mod eftervirkningerne af digital chikane. Forsikringen, der ifølge Telegraph Voice så vidt vides er den første af slagsen, (tilføjelse 15.12.2016: også i Danmark findes en sådan forsikring, nemlig hos AIG, American International Group, der kalder forsirkingen AIG websafe+ID tyveri) dækker for eksempel udgifter til at hyre specialister, der kender noget til digital efterforskning, så den chikanerende kan spores, udgifter til digital såkaldt reputation management, hvor der ryddes op efter en digital chikane og tillige tabt arbejdsfortjeneste, hvis man bliver sygemeldt mere end en uge på grund af chikanen. Forsikringsselskabet tilbyder dækning af udgifter på til  ca 500.000 kroner ifølge Washington Post.

Det nye forsikringstilbud er et resultat af en undersøgelse, som forsikringsselskabet har lavet blandt sine kunder. De er blevet spurgt, hvad de er bange for, og blandt svarene er overfald, vold mod sagesløse og digital chikane. her er der ikke kun tale om chikane af privatpersoner, men også af digital chikane i arbejdssammenhæng. Forsikringen er privat.

I Danmark har man endnu ikke en tilsvarende forsikring, Der findes en sådan forsikring som nævnt oven for – OG i februar i år (2015) vedtog Folketinget en lov, der giver arbejdsgiveren pligt til at forebygge vold, trusler og anden krænkende adfærd, uanset hvor og hvordan volden udøves, og uanset om volden er rettet direkte mod de ansatte eller indirekte gennem vold mod de ansattes nærmeste. Pligterne vil kun omfatte tiltag, som arbejdsgiveren kan foretage på virksomheden.

Læs videre…

 

Sender kærlighed ud på twitter hver 30. sekund

Cyberchikane, Digital chikane, Twitter Ingen kommentarer

fisse på borger.dk“Hej Bxxx  på chatten på Borger.dk – Du er en ubehjælpsom fisse af format”.

Hver 60. sekund sendes tweets ud, der som denne har et ubehageligt indhold. Noget er direkte chikane, andet er vredesudbrud, som burde være holdt tilbage, og andet igen er bare dårlig stil.
Men det er ubehageligt, og det er også unødvendigt at tale grimt.

Nu har twitterkontoen @thenicebot sat gang i at sprede venlighed via twitter: Hver 30. sekund sender twitterkontoen en positiv besked ud til en tilfældigt udvalgt twitterbruger. Indholdet i tweetet er venligt, ofte et kompliment, en rar besked, som har til hensigt at glæde modtageren.
Det sker for at modvirke de mange dårlige beskedder, som folk ofte i tankeløshed sender ud.

Læs videre…

 

Voksne netchikaneres både på arbejde og hjemme

Cyberchikane, Digital chikane, Sociale medier Ingen kommentarer

netmobbingNetchikane og netmobning er ikke forbeholdt børn og unge. Også voksne mobbes på nettet og forulempes på forskellige måder.

En gruppe svenske forskere på Malmø Högskola er i gang med en større undersøgelse af denne cybermobning, og de foreløbige resultater viser, at netchikane mod voksne til en vis grad ligner den fysiske mobning, der allerede kendes, men har dog nogle helt særegne kendetegn:

– netmobningen fortsætter efter arbejdstid og rammer også inden for hjemmets fire vægge.
– netmobning foretages som oftest af anonyme og er ofte mere aggressiv.
– netmobning kan læses af alle, fastholdes på nettet i årevis og indgår mod personens vilje i ens virtuelle håndtryk.
– netmobning handler også om IKKE at være på nettet – altså at blive mobbet ved at blive holdt uden for grupper på nettet.

Læs videre…

 

Digital chikane ER tænkt ind i nye lovforslag

Cyberchikane, Digital chikane, Sociale medier Ingen kommentarer

Tilføjelse 16.januar 2015:
Digital chikane er med i loven, der blev vedtaget for kort tid siden.
Her er den endelige vedtagelse

Præciseringen sker i spørgetiden:
“Beskæftigelsesudvalget har i brev af 16. januar 2015 stillet følgende spørgsmål nr. 6 (L 83), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 6:
”Kan ministeren bekræfte, at digital chikane, dvs. chikane via internet, SMS og mail, er omfattet af lovforslagets bestemmelser?”

Læs videre…

 

Grænseoverskridende netchikane rammer politibetjente

Cyberchikane, Digital chikane, Sociale medier Ingen kommentarer

Nethikane slår hårdtVi får næsten ugentligt henvendelser fra betjente, der bliver chikaneret. Og sådan var det ikke tidligere. Da respekterede man myndighederne rolle. I dag føler alle, at de bliver udsat for en eller anden form for uretfærdighed. Også selv om man tager dem i at begå hærværk eller tisse på gaden, fortæller han.

“Han” er Steffen Daugaard, formand for Fyns Politiforening , og han fortsætter: – Det er meget grænseoverskridende. Og de ting, de bliver kaldt, er så grelle, at jeg næsten ikke kan sige det. Specielt de kvindelige betjente er hårdt ramt, fortæller han til Fyns.dk‘ journalist Vibeke Toft Nielsen, der har skrevet et helt tema om digital chikane i weekendens udgave, hvor jeg også har fået lov at udtale mig.

“Duer jeg overhovedet til mit job?”
Næsten hver uge sker det ifølge Steffen Daugaard, og det rammer ikke kun betjenten, det rammer – familien, børn, forældre, bedsteforældre kan se chikanen på facebook og andre steder. Det rammer også selvværdet, idet betjentene bliver i tvivl om de er gode nok til deres job.
Samme billede gælder andre offentligt ansatte, der oplever, at samtaler med for eksempel klienter eller borgere optages i det skjulte og lægges ud på YouTube, at borgere, som er utilfredse med en sagsbehandler, skriver “Nåda, din datter har en rød kjole på i børnehaven i dag” underforstået, jeg holder øje med dig, og andre sådanne chikaner. Det påvirker arbejdslivet, det påvirker produktiviteten, og det påvirker hele arbejdspladsen. Og det gælder om, at medarbejderne ved, hvad de skal gøre, når det sker, og at ledelsen, ikke mindst, træder til og hjælper den forurettede.

Læs videre…

 

Vi mangler en præcisering af digital vold i nyt lovforslag

Cyberchikane, Digital chikane, Skarpe skud Ingen kommentarer
et stigende antal mennesker oplever at blive hængt ud på nettet, både i arbejdstiden og uden for arbejdstiden. Aviserne har bugnet af artikler herom. NU må loven laves om, så den også indeholder beskyttelse mod digital chikane

Et stigende antal mennesker oplever at blive hængt ud på nettet, både i arbejdstiden og uden for arbejdstiden. Aviserne har bugnet af artikler herom. NU må loven laves om, så den også indeholder beskyttelse mod digital chikane

Tilføjelse 19. december 2014:  Der ER tænkt på digital chikane i lovforslaget.
Læs præcisering her:

Trods massiv omtale af, hvad der sker med mennesker, når de chikaneres digitalt både privat og i forbindelse med deres arbejde – senest blandt andet eksemplificeret af politikere i TV-temaet “Ti stille kvinde” –  indeholder et nyt lovforslag, der blev fremsat i dag af beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen IKKE en passus om, at digital chikane medtages i definitionen af, hvad vold og trusler om vold er.

Læs videre…

 

« Ældre indlæg